Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Stoppen met roken

Bewegen maakt stoppen met roken makkelijker

Bewegen maakt stoppen met roken makkelijker

Sporten zorgt ervoor dat de behoefte aan een sigaret tijdelijk minder wordt, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Lees verder »

Stoppen met roken

Stoppen met roken: dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Hoewel het stoppen met roken heel veel voordelen heeft, is het niet voor niets een verslaving. En van een verslaving komt men over het algemeen alleen af met een sterke wil en de juiste hulpmiddelen.

Terug naar boven

Gevolgen van roken

 

Wie rookt, zal vroeg of laat last krijgen van één of meerdere problemen die gepaard gaan met roken. Denk bijvoorbeeld aan gele nagels en vingers, rookrimpels rond de mond, oogwit dat geel verkleurt, moeite met ademhalen, een onbedwingbare drang naar sigaretten, verminderde smaak en reuk of een snel verouderende huid, maar ook veel ernstigere verschijnselen, zoals vaatvernauwingen, oorklachten, longontstekingen, hersenbloeding, hart- en vaatziekten, longemfyseem of zelfs kanker.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Klachten bij roken voorkomen

 

Wie nooit aan roken begint, hoeft er ook niet mee te stoppen. Omdat ieder lichaam anders reageert op roken, is niet roken altijd de beste oplossing. Is het daar voor te laat en wil je de schade zoveel mogelijk beperken,  probeer dan zo min mogelijk te roken, door bijvoorbeeld cafés en restaurants te bezoeken waar niet gerookt mag worden, vrienden te kiezen die niet roken en ook in huis niet te roken. Een rookvrije omgeving kan de lust om te roken temperen.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Stoppen met roken behandeling

Stoppen met roken is moeilijk, maar tegenwoordig zijn er een heleboel methodes die helpen om de stap makkelijker te maken. Bij de drogist zijn verschillende zelfhulpmiddelen te vinden, zoals nicotinepleisters. Met deze pleisters kan in de nicotinebehoefte worden voorzien, zonder te roken en ook bijvoorbeeld teer binnen te krijgen. Met behulp van nicotinepleisters kan men geleidelijk stoppen met roken. Nicotinekauwgum werkt op een zelfde manier, maar wordt alleen gebruikt op het moment dat er een onweerstaanbaar verlangen naar een sigaret is.

Als het stoppen met roken zelf niet lukt, zijn er nog een aantal behandelingen die je kunt ondergaan. De huisarts kan hier meer over vertellen en/of voor een doorverwijzing zorgen. Een voorbeeld is de softlaserbehandeling. Dit is een acupunctuurbehandeling waarbij gebruik wordt gemaakt van een laser. Tijdens deze behandeling (die ook in traditionele vorm te ondergaan is) wordt de lichamelijke verslaving opgeheven.

Terug naar boven

Handig om te weten!

- Stoppen met roken lukt alleen als je echt gemotiveerd bent om te stoppen.
- Wie een jaar lang van de sigaretten af weet te blijven, heeft de grootste kans om verder een rookvrij leven te leiden.
- Hoewel heel lang roken ook onherstelbare schade toe kan brengen aan de longen, heeft stoppen altijd zin. De eerste dagen en weken ruik en proef je al beter en wordt je gebit gezonder. Na een aantal maanden tot een jaar is de kans op een hartinfarct met 50% gedaald.
- Veel mensen zijn bang aan te komen als ze stoppen met roken. Dit komt voor, maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit slechts in bepaalde gevallen is én dat dit niet opweegt tegen de positieve gezondheidsgevolgen van het stoppen met roken.
- Roken tijdens een zwangerschap is erg gevaarlijk. Bovendien kan roken je onvruchtbaar maken
- Sommige praktijken bieden telefonische counseling. Dit vergroot de kans op succes bij mensen die minder nodig hoeven te stoppen.

Terug naar boven

Bronvermelding

‘Smoking Cessation and the Severity of Weight Gain in a National Cohort’, David F. Williamson, M. S., Ph.D., et. al., New England Journal of Medicine, 1991; 324:739-745.

NHG-Standaard Stoppen met roken, H. N. Chavannes, J. Kaper, D. B. Frijling, et. al, 2009.

‘Effect van telefonische counseling op rookstop?’ (onderzoek), E. F. Ellerbeck, J. D. Mahnken, A. P. Cupertino, et. al, Ann. Intern Md. 2009; 150:437-46. Terug naar boven

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Dossier in beeld

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock