Met ‘zout’ wordt vaak keukenzout bedoeld. Iedereen heeft wel zo’n potje in de keukenkast staan. Dat is niet gek. Een beetje zout op je maaltijd kan wonderen doen voor de smaak van een maaltijd. Bovendien is het essentieel voor de smaak van sommige producten, denk bijvoorbeeld aan brood en kaas. Wat is eigenlijk de functie van zout voor je lichaam? En wist je ook dat zou voor hele andere doeleinden gebruikt wordt?

Heb je zout nodig?

Waarschijnlijk weet je dat je voorzichtig moet zijn met zout. Zout is een grote bron van natrium voor het lichaam. Deze stof regelt de vochtbalans en draagt bij aan een goede werking van spieren en zenuwen. Toch is er een grens voor wat goed is voor je lichaam. Zodra je te veel zout binnenkrijgt, kan je bloeddruk toenemen en kunnen je nieren problemen krijgen om het zout te verwerken. Daarom wordt door het Voedingscentrum aangeraden om dagelijks niet meer dan 6 gram zout binnen te krijgen. Toch krijgen mensen gemiddeld meer zout binnen dan dat: maar liefst 9 gram!

Te veel zout binnenkrijgen

Je krijgt meestal niet te veel zout binnen door het zelf aan het eten toe te voegen. Dat is gemiddeld slechts een kwart van het zout dat je binnenkrijgt. De rest komt allemaal uit de maaltijden zelf. Het zit vooral in producten zoals kant- en klaarmaaltijden, kaas, brood en chips. Maar ook sojasaus, pizza en vlees bevat vaak veel natrium. Hierdoor zit je al snel boven het maximum van 6 gram.

Soorten zout

Er zijn verschillende soorten zout verkrijgbaar. Hoewel ze allemaal op elkaar lijken, zijn er toch een paar opvallende verschillen te zien tussen deze soorten.

  • Tafelzout, de ‘klassieker’, die gebruikt wordt voor de meeste maaltijden.
  • Zeezout, een meer grove zoutsoort die krachtig smaakt en gewonnen wordt uit de zee.
  • Himalayazout, een relatief puur zoutsoort waar veel verschillende mineralen in zitten
  • Onthardingszout, dat specifiek gebruikt wordt voor waterontharders

Zout voor waterontharders

Naast voeding kan zout ook voor een hele andere toepassing gebruikt worden: het ontharden van water. In water zit meestal kalk: deeltjes die kunnen zorgen voor verminderde smaak, aantasting van apparaten in je huis en het aantasten van je leidingen. Een waterontharder zorgt ervoor dat deze kalk uit je water wordt gehaald.

Welk zout waterontharder?

Het filteren van kalk gebeurt met onthardingszout. Dit gebeurt door een wisselwerking tussen het zout en het water, waarbij de kalkdeeltjes worden ingewisseld voor (smaakloze) natriumdeeltjes. Voor de waterontharder gebruik je zout dat eigenlijk dezelfde formule heeft als keukenzout. Toch is er een belangrijk verschil waardoor het gebruik van keukenzout in een waterontharder een erg slecht idee is. Keukenzout is vrij grof, waardoor het kan klonteren en kan zorgen voor verstoppingen. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Speciaal waterontharder zout is een stuk fijner dan keukenzout, waardoor deze specifiek toe te passen is voor ontharding van je water.