Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Koortslip

Wat zijn koortslip symptomen?

Wat zijn koortslip symptomen?

Een koortslip begint met jeuk of een pijnlijk dan wel branderig gevoel op de geïnfecteerde plek.
Lees meer.

Wat is een koortslip?

Een koortslip is geen gevaarlijke, maar wel een pijnlijke en lastige aandoening. Een koortslip is een virusinfectie op of rondom de lippen. De genezingsduur bedraagt 1 tot 2 weken.

Terug naar boven

Symptomen van koortslip

 

Een koortslip begint met jeuk of een pijnlijk dan wel branderig gevoel op de geïnfecteerde plek. De huid zwelt kort daarna op en wordt rood. Vervolgens ontstaan koortsblaasjes die gevuld zijn met helder vocht. In dit vocht zit het herpesvirus. Na een of twee dagen barsten de blaasjes open en drogen op. Er ontstaan dan korstjes en kloofjes die na ongeveer een week weer verdwijnen. Een koortslip komt vaak weer terug, meestal op dezelfde plek. Na genezing van de koortslip blijven er geen littekens achter.

Als de blaasjes na twee weken nog niet genezen zijn, raadpleeg dan uw huisarts. Er kunnen dan bacteriën in de blaasjes gekomen zijn.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Oorzaak van koortslip

 

Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus, dat besmettelijk is bij direct contact. Veel mensen lopen het virus op in de kinderjaren. Het kan zijn dat het virus na de eerste keer, wanneer alleen blaasjes in de mond ontstaan, jarenlang niet actief is. Het blijft dan sluimerend in het lichaam aanwezig. Onder bepaalde omstandigheden steekt het echter weer de kop op.

Uitlokkers van een koortslip zijn: stress, menstruatie, schraal weer, streng vriesweer, felle zon en een verminderde weerstand, zoals bij koorts. Hier komt de naam koortslip vandaan.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Koortslip medicijnen

Bij een koortslip moet vooral de tijd zijn werk doen. Een koortslip geneest vanzelf na 1 tot 2 weken. Er zijn wel diverse middelen verkrijgbaar waarmee de last en de duur kunnen worden verminderd. Als de blaasjes opkomen kunt u ze laten indrogen met preparaten, waar zinksulfaat of zinkoxide in zit. Ook bestaan er virusremmende crèmes. Informeer hiernaar bij uw huisarts of apotheek.

Houd de wondjes verder goed schoon, dan genezen ze sneller. Wanneer de plekjes zijn ingedroogd kunt u deze met lippenbalsem, vaseline of zinkolie insmeren ter bescherming.

Terug naar boven

Koortslip is besmettelijk

Om besmetting van anderen met het herpesvirus te voorkomen is het raadzaam om bij een koortslip de volgende tips op te volgen:

- Pas op met kussen en knuffelen.
- Krab niet aan de wondjes.
- Was regelmatig u handen, zeker als u de koortslip heeft aangeraakt.
- Vermijd contact met de ogen (kans op besmetting van de ogen).
- Vermijd oraal seksueel contact (kans op besmetting van geslachtsorganen).
- Vermijd contact met baby's. In tegenstelling tot volwassenen kunnen zij wel ernstig ziek worden.

Terug naar boven

Koortslip voorkomen

Het herpesvirus blijft uw leven lang in uw lichaam aanwezig. Er bestaat dus altijd een kans dat u een koortslip krijgt. Om die kans te verkleinen kunt u wel een aantal maatregelen nemen. Gebruik lippenbalsem met zonnefilter, vooral op wintersport en in de zomer. Zorg verder voor een goede weerstand door gezond te eten, regelmatig te leven, voldoende te bewegen en genoeg te slapen.

Terug naar boven

Bronvermelding

Folder ‘Een koortslip’ (2006), Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG)

www.kring-apotheek.nl

Farmacotherapeutisch Kompas

Merck Medisch Handboek

Terug naar boven

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Dossier in beeld

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock