Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Afslanken

Geheugen speelt een spelletje met ons hongergevoel

Geheugen speelt een spelletje met ons hongergevoel

De herinnering aan een grote maaltijd is voor je hersenen belangrijker dan de werkelijke hoeveelheid. Lees verder »

Afslanken bij overgewicht

Afslanken of gewichtsverlies is noodzakelijk bij overgewicht. Overgewicht wordt bepaald aan de hand van de BMI (Body Mass Index). De BMI is het gewicht in kilo’s gedeeld door het kwadraat van de lengte in meters (bijvoorbeeld: 65 gedeeld door 1.76 x 1.76 = 21). Een BMI tussen de 20 en 25 wijst op een gezond gewicht. Een BMI van 25 of meer betekent overgewicht, een BMI van 30 of meer betekent dat iemand ernstig overgewicht (obesitas) heeft. De BMI zegt echter niets over de verdeling van het vet over het lichaam. In het algemeen geldt dat een appelvormig figuur (vet in de buikholte) meer gezondheidsrisico’s oplevert dan een peervorming figuur (vet op de heupen en dijen). De taille- of middelomtrek is een manier om vast te stellen of er sprake is van voor de gezondheid riskant buikvet. Afslanken is dan zeker noodzakelijk. De BMI is niet bruikbaar voor mensen van boven de 70 jaar. Zij kunnen het beste hun huisarts raadplegen om na te gaan of gewichtsverlies noodzakelijk is.

Terug naar boven

Waarom afslanken noodzakelijk is

 

Overgewicht is een bekende risicofactor voor het ontstaan van hoge bloeddruk, diabetes mellitus type 2 (‘ouderdomssuikerziekte’) en hart- en vaatziekten. Er bestaat ook een verband tussen overgewicht en galstenen, overgewicht en rug- en gewrichtsklachten (artrose) en overgewicht en bepaalde soorten kanker. Ernstig overgewicht (obesitas) verhoogt de kans op slaapapneu (herhaaldelijk stokkende adem tijdens de slaap) en andere ademhalingsproblemen, jicht, onvruchtbaarheid en psychische problemen (depressie, angststoornissen).

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Oorzaken van overgewicht

 

"Ieder pondje gaat door het mondje." Dit gezegde geldt niet voor iedereen met overgewicht. Persoonlijke en sociale factoren zoals overmatig snoepen, veel en vet eten, overmatig alcoholgebruik en te weinig beweging zijn in circa 30% van de gevallen de belangrijkste oorzaken van overgewicht. Erfelijke factoren (de genetische aanleg) en een laag rustmetabolisme zijn in circa 70% de belangrijkste oorzaken van overgewicht. Daarnaast kunnen psychische factoren een rol spelen, zoals bij de eetstoornis boulimie (‘vreetbuien’).

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Behandelingen bij afslanken

Wie wil afslanken, zal de leefwijze en de calorie-inname moeten aanpassen: minder tussendoortjes, minder calorierijk eten, minder alcohol drinken, meer bewegen. Er bestaan zeer veel diëten en regelmatig duiken er modediëten op. Een caloriearm dieet betekent niet automatisch een vetvrij dieet: de opname van enkelvoudig onverzadigd vet is belangrijk.
Afslanken kan eventueel onder leiding van een diëtist. In sommige gevallen kan de huisarts medicijnen voorgeschreven. In ernstige gevallen kan een maagverkleining een blijvende maar drastische oplossing zijn. Chirurgische behandelingen om af te slanken zijn het wegzuigen van vetweefsel (liposuctie) en het verwijderen van vetweefsel door plastische chirurgie.
Lees meer >>

Terug naar boven

Meer over overgewicht en afslanken

In Nederland heeft ruim 40% van de volwassen vrouwen overgewicht. Bij de mannen is dat meer dan 50%. Ruim 12% van de volwassen vrouwen heeft zelfs ernstig overgewicht (obesitas). Van de volwassen mannen heeft gemiddeld 10% obesitas. (Bron: Nationale Atlas Volksgezondheid juni 2010, RIVM.)

Een gewichtsverlies van 10 tot 15% betekent vaak al een aanzienlijke vermindering van de gezondheidsrisico’s.

Meer weten over Afslanken? Stel en beantwoord vragen via het subforum Afslanken.

Terug naar boven

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Dossier in beeld

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock