Wanneer je ziek bent, gaat je leven ondertussen ook door. Hoewel je wereld gevoelsmatig even tot stilstand kwam toen je de diagnose ‘kanker’ kreeg, kom je daarna in een sneltreinvaart van gebeurtenissen terecht. De medische behandeling, fysieke en mentale gevolgen en de impact op jezelf en je omgeving is niet gering. Niet vreemd dat je op den duur ook weer de draad van je leven wilt oppakken. Je wilt werken, fijne dingen doen met je partner en je weer sterker voelen. Maar hoe geef je het leven met kanker vorm?

Werken na kankerdiagnose

Per jaar krijgen meer dan 100.000 mensen in Nederland kanker. Een groot gedeelte daarvan, maar liefst 40.000, heeft een baan. Uit onderzoek blijkt dat werk heel belangrijk blijft voor kankerpatiënten. Logisch, want als je werkt, neem je actief deel aan de maatschappij, je hebt sociale contacten en je hebt afleiding van je ziekte. Daarom is het belangrijk samen in gesprek te gaan hoe je wilt omgaan met kanker in combinatie met werk. Natuurlijk is het zo dat niet iedereen gewoon kan blijven doorwerken gedurende het traject van behandelingen, maar een deel wel. Jouw wens en mogelijkheden zijn hierin leidend.

Steun bij elkaar

Leven met kanker heeft ook impact op je relatie. Net als jij heeft je partner ook tijd nodig om te beseffen wat er aan de hand is, en om zich een nieuw beeld van de toekomst te vormen. Dit proces doorlopen jullie samen, het is belangrijk dat jullie voor steun bij elkaar terecht kunnen. Naast een veranderd toekomstbeeld zijn er immers ook allerlei praktische veranderingen. Denk hierbij aan de verdeling van huishoudelijke taken. In de weken waarin jij zware behandelingen volgt, of hiervan moet bijkomen, kun je minder dan wat je eerst kon en ben je ineens een stuk afhankelijker van de ander.

Rust in je relatie

Ook dit kan allerlei emoties oproepen. Ondanks dat jij je doodop, beroerd en misselijk voelt door het hele ziekteproces, voel je je schuldig omdat je niets in huis kunt doen. Ook op het vlak van seksualiteit zijn er veranderingen: je bent vaak moe, hebt last van wisselende emoties en stemmingen, en hebt geen zin in seks. Praten hierover met je partner kan lastig zijn, maar door in gesprek te blijven is het gemakkelijker om meer begrip voor elkaars gevoelens op te brengen. Dat brengt de nodige rust in de relatie.

Fysiek aansterken

Door de kanker en de behandeling die je ondergaat, is je lichaam minder sterk dan voorheen. Je hebt moeite met het uitvoeren van je dagelijkse bezigheden omdat je moe bent of pijn hebt. Als je op dezelfde manier gaat bewegen of sporten zoals je gewend was, kun je je lichaam beschadigen. Maar beweging is wél heel erg belangrijk in een leven met kanker. Zo helpt beweging bij pijn, vermoeidheid, herstel van belastbaarheid en terugkeer in het arbeidsproces. Een speciale oncologiefysiotherapeut zou je hierbij kunnen helpen, zodat je langzaam weer meer vertrouwen en plezier in je lichaam kan opbouwen.