Geloof jij nog steeds dat je goed moet uitkijken dat je niet te veel eieren eet? Dan is dit artikel speciaal voor jou.

Eieren zijn geen gevaarlijke cholesterolverhogers, zoals helaas nog steeds wel eens gedacht wordt. In dit artikel lees je precies wat er in eieren zit en wat de wetenschap erover te zeggen heeft.

De voedingswaarde van eieren

Eieren zitten bomvol voedingsstoffen. Ze bevatten immers een volledig voedingspakket voor een kuikentje.

Een ei bevat:

  • 77 calorieën
  • 6 gram eiwit
  • 5 gram vet
  • 0 gram koolhydraten
  • Vitamine A
  • Vitamine B2, B5 & B12
  • Vitamine D
  • Calcium
  • IJzer
  • Kalium
  • Magnesium
  • Zink
  • Selenium
  • Choline

Een indrukwekkende lijst! Mocht je choline nog niet kennen: daar lees je onderaan dit artikel meer over.

Let op: gooi de eidooier niet weg

Het allergrootste deel van de vitamines en mineralen zit in de eidooier, oftewel het eigeel. Gooi dit dus zeker niet weg. Helaas wordt dit regelmatig gedaan door mensen die denken dat het eigeel een dikmaker is en dat het slecht is voor ons cholesterol. Dat is niet waar. Integendeel.

De wetenschap over eieren en cholesterol

Eigeel bevat veel cholesterol. Daardoor werd lange tijd gedacht dat je door het eten van eieren te hoge cholesterolwaardes krijgt. Het advies was dat je maar twee tot zes eieren per week zou mogen eten. Dit klopt gelukkig niet.

Dat eieren niet gevaarlijk zijn voor ons cholesterol is onder andere bewezen tijdens een onderzoek waarbij:

  • Een groep proefpersonen iedere dag een tot drie eieren at (inclusief het eigeel)
  • Een tweede groep proefpersonen geen eieren at

Het resultaat?

  • Meer HDL-cholesterol
    Bij de groep die eieren at steeg hun HDL-cholesterol (dit is het goede cholesterol dat je helpt om gezond te blijven).
  • Geen stijging LDL-cholesterol bij 70%
    Bij 70% van de proefpersonen die eieren aten, steeg het LDL-cholesterol (het cholesterol dat gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid) niet.
  • Bij 30% wel stijging, maar niet gevaarlijk
    Bij 30% was het LDL-cholesterol iets gestegen. Dat lijkt op het eerste oog niet zo mooi, maar tegelijkertijd waren bij hen kleine LDL-cholesteroldeeltjes (die gevaarlijk kunnen zijn) omgezet in grotere LDL-cholesteroldeeltjes. Deze grotere deeltjes worden gelinkt aan een lager risico op hartfalen. Hierdoor is de toename in LDL-cholesterol geen probleem.

Je hoeft je dus geen zorgen te maken over een te hoog cholesterol door eieren.

Word je dik van eieren?

Word je dik als je eieren eet? Dit wordt vaak gedacht, maar goed nieuws: dit klopt ook niet. Eieren kunnen je juist helpen om af te vallen. Dit zit zo: eieren bevatten redelijk wat calorieën en de eidooier is vetrijk. Als je alleen daar naar kijkt, verwacht je waarschijnlijk dat eieren dikmakers zijn.

In werkelijkheid:

Voedingsstoffen

Zitten eieren bomvol goede voedingstoffen, die je lichaam simpelweg nodig heeft. Juist ook als je wilt afvallen is het belangrijk om ervoor ze zorgen dat je niks tekortkomt.

Eiwitten

Zijn eieren erg rijk aan eiwitten, die op verschillende manieren helpen om afvallen makkelijker te maken. Eiwitten verzadigen goed. Dat betekent dat je minder snel honger krijgt, wat het makkelijk maakt om minder calorieën te eten. Daarnaast zijn eiwitten goed voor je spieropbouw en -behoud. Hoe meer spiermassa, hoe meer calorieën je verbrandt.

Bloedsuikerspiegel

Bevatten eieren geen koolhydraten, waardoor ze bijdragen aan een stabiele bloedsuikerspiegel. En met een stabiele bloedsuikerspiegel val je veel makkelijker af.

Choline

Eieren bevatten veel choline. Dit is een erg krachtig stofje. Naast eieren, zijn ook rundvlees, orgaanvlees en vis goede bronnen.

Choline is belangrijk voor:

  • Je hersenen
  • Je lever
  • Je hart en bloedvaten
  • Verschillende stofwisselingsprocessen
  • Het vervoer van vetten in ons lichaam
  • Het aanmaken van acetylcholine (wat belangrijk is voor onze hersenen)
  • Een gezonde ontwikkeling van de foetus bij zwangere vrouwen

Om te onthouden

Eieren zijn geen gevaarlijke dikmakers waar je een torenhoog cholesterol van krijgt. Je hoeft je dus niet te beperken tot twee tot zes eieren per week.

Eieren zijn juist erg gezond. Ze bevatten veel vitamines en mineralen en kunnen bijdragen aan een gezond gewicht.

Bronnen: Blesso CN, Andersen CJ, Barona J, Volek JS, Fernandez ML, Metabolism, 2013. Schnohr P, Thomsen OØ, Hansen PR, Boberg‐Ans G, Lawaetz H, Weeke T, Journal of Internal Medicine, 1994. Gisella Mutungi, Joseph Ratliff, Michael Puglisi, Moises Torres-Gonzalez, Ushma Vaishnav, Jose O Leite, Erin Quann, Jeff S Volek, Maria Luz Fernandez, J Nutr, 2008.