Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Zonnen

Zo wordt je zomer toch leuk

Zo wordt je zomer toch leuk

Het is niet voor niets dat een jaar uit vier seizoenen bestaat: elk seizoen heeft invloed op de mens. De zomer is de periode waarin je lekker kunt ontspannen, het liefst bij een prettige temperatuur.

Zonnen

Een vrolijk gevoel, een lekker bruin tintje: de zon heeft een bijzondere uitwerking op mensen. En als deze straalt, dan willen we maar één ding: zonnen. Het liefst zo veel en zo lang mogelijk. Dat is echter niet verstandig, want te veel zonnen kan resulteren in een verbrande huid, zonnesteek, jeukende bultjes, of zelfs huidkanker. Gelukkig is veilig zonnen ook erg lekker en veel beter voor de gezondheid. 

Terug naar boven

Gevolgen van zonnen

 

In zonlicht zit onder meer UV-straling. Te veel UV-straling kan de elastinevezels in de huid beschadigen, waardoor de huid trekkerig wordt. Dit gevoel, gecombineerd met roodheid, een tintelende huid en eventueel blaasjesvorming, ontstaat met name bij verbranding. Als de huid ernstig verbrand is door te lang zonnen, kan men ook last krijgen van koude rillingen, koorts, hoofdpijn en misselijkheid

Te veel of te lang zonnen kan bovendien zorgen voor bultjes, jeuk, krampen of zelfs bewusteloosheid.

Bron afbeelding: flickr.com 

Terug naar boven

Zonnebrand voorkomen

 

Niet zonnen voorkomt (de meeste) problemen met de zon, maar is voor veel mensen geen alternatief omdat de zon ook veel gezondheidsvoordelen biedt. Goed insmeren met een anti-zonnebrandmiddel is daarom beter. Let er op dat de beschermingsfactor van het middel bij je huid past. Mensen met een donkere huid kunnen vaak volstaan met factor 20, terwijl mensen met een lichtere huid beter wat hoger kunnen gaan zitten. Smeer je om de twee uur royaal in en doe dit wat vaker als je veel zweet of regelmatig zwemt. Blijf verder zoveel mogelijk in de schaduw, zeker tussen 12 en 15 uur, als de zon het felst is. Draag daarnaast altijd een petje of zonnehoed en een t-shirt.

Bron afbeelding: flickr.com 

Terug naar boven

Behandeling van zonnebrand

Blijkt een dag zonnen toch iets teveel van het goede? Beperk de schade door snel actie te ondernemen. Verbrande huid kan het beste direct worden ingesmeerd met verkoelende (aftersun) lotion. Blijf voorlopig even uit de zon. Als de huid na enkele dagen nog steeds rood is en tintelt, bel dan de huisarts voor advies.

Voor bultjes, jeuk of andere huidirritaties kan het beste wel direct contact op worden genomen met de huisarts. Die kan namelijk de precieze oorzaak vaststellen en een adequate behandeling voorstellen.

Hetzelfde geldt voor een zonnesteek of andere meer heftige klachten, zoals bewusteloosheid, plotselinge koorts, misselijkheid en koude rillingen.

Terug naar boven

Handig om te weten!

- Laat baby’s en kinderen tot 1 jaar niet zonnen.
- Zonnen onder de zonnebank kan dezelfde verschijnselen opleveren, zorg hier ook voor goede bescherming.
- Geleidelijk bruin worden betekent langer kunnen genieten van het bruine tintje en minder kans op huidkanker of vroegtijdige huidveroudering.
- Tijdens het zonnen maakt het lichaam vitame D aan. Dat is goed voor sterke botten en tanden en verbetert de weerstand.
- Voor kinderen en volwassenen is er speciale UV-werende (bad)kleding verkrijgbaar.
- De huid maakt pigment aan tijdens het zonnen. Bij normaal zonnen zorgt dit voor bescherming en een mooi tintje, bij overmatig zonnen kan het pigment niet snel genoeg worden aangemaakt, waardoor de huid verbrandt.
- Zonnen tijdens de zwangerschap kan, maar liever niet in de volle zon.
- Zonnen (en bruin worden) kan ook in de schaduw!

Meer weten over Zonnen? Stel en beantwoord vragen op het subforum Zonnen.

Terug naar boven

Bronvermelding

KWF Kankerbestrijding over Verstandig zonnen

Kanker en de huid, Anton C. de Groot, Johan Toonstra. Bohn, Stafleu, van Loghum, 2010.

‘Leve de zomer, leve de zon’, Luc Bonneux. Demos, jaargang 23, nr. 6. Terug naar boven

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Dossier in beeld

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock