Wanneer je naar het buitenland reist, is het belangrijk om te begrijpen hoe het zit met verzekering voor medische zorg. De kans bestaat immers dat je medische bijstand nodig hebt op vakantie, maar niemand wil geconfronteerd worden onverwachte medische kosten die ze uit eigen zak moeten betalen. We hebben natuurlijk allemaal een zorgverzekering waarmee we in Nederland verzekerd zijn, maar is dat ook voldoende voor een verblijf in het buitenland? In dit artikel gaan we in op of je verzekerd bent voor medische hulp in het buitenland en zo niet, wat je er dan aan kunt doen.

Zorgverzekering

Je zorgverzekering biedt basisdekking, ook tijdens reizen naar het buitenland. Het biedt doorgaans wel enige vorm van medische dekking in andere landen, maar de omvang van deze dekking varieert en is vaak niet voldoende om alle kosten te dekken. Voordat je op reis gaat, is daarom het verstandig om contact op te nemen met je zorgverzekeraar om te achterhalen welke zorgkosten in het buitenland gedekt zijn en welke beperkingen er gelden. Ook is het handig om te informeren of je je bij je zorgverzekeraar kunt bijverzekeren voor medische kosten in het buitenland, want dat kan het geval zijn.

Reisverzekering

Voor velen van ons biedt de zorgverzekering onvoldoende dekking voor medische calamiteiten in het buitenland. Deze kunnen in sommige landen (zoals de Verenigde Staten) behoorlijk duur uitpakken, zeker als je in het ziekenhuis terecht komt of gerepatrieerd moet worden naar huis. Daarom is het verstandig om een goede reisverzekering af te sluiten, zoals een reisverzekering van Allianz Direct. Een reisverzekering is een aanvullende verzekering die onder andere gericht is op het dekken van onvoorziene medische kosten tijdens je reis, plus zoals medische evacuatie, repatriëring en annuleringskosten. Controleer wel goed wat precies vergoed wordt door de verzekering in kwestie, zodat je niet alsnog voor verrassingen komt te staan.

Let op uitsluitingen

Ga je een reisverzekering afsluiten om je te verzekeren voor medische hulp in het buitenland, neem dan wel goed de polisvoorwaarden door om eventuele uitsluitingen tijdig op te sporen. Sommige reisverzekeringen sluiten bijvoorbeeld bestaande aandoeningen uit van de dekking, terwijl andere specifieke dekking bieden voor deze aandoeningen. Als je een pre-bestaande medische aandoening hebt, is het essentieel om dit aan te geven bij het afsluiten van de verzekering en te controleren of je volledig gedekt bent tijdens je reis. Daarnaast is het belangrijk om op de hoogte te zijn van eventuele andere uitsluitingen in je reisverzekering. Zo kunnen gevaarlijke sporten of activiteiten zoals bergbeklimmen of diepzeeduiken worden uitgesloten van dekking, tenzij je een aanvullende dekking afsluit.

Kortom, de vergoeding van medische zorg in het buitenland is niet vanzelfsprekend met enkel je zorgverzekering. Deze biedt meestal maar beperkte dekking in het buitenland, terwijl een reisverzekering specifiek is ontworpen om onder andere onverwachte medische kosten te dekken. Je kunt met beide verzekeringen nog tegen de situatie aanlopen dat beide verzekeraars naar elkaar wijzen wanneer je met een claim komt, maar linksom of rechtsom ben je met de juiste dekking gewoon goed verzekerd. Zo kun je genieten van je reis met gemoedsrust, wetende dat eventuele medische uitgaven je niet financieel gaan ruïneren.