Nederlanders zijn een reislustig volkje. Ze gaan veel, vaak en ver weg op vakantie. Vreemd genoeg bereiden Nederlanders zich meestal slecht voor op de reis. Op de bonnefooi op vakantie gaan lijkt natuurlijk erg avontuurlijk, maar zeker voor de wat meer exotische bestemmingen is het zeer aan te raden om, voordat je op reis gaat, op zijn minst informatie in te winnen over de noodzakelijke reisdocumenten, de veiligheidssituatie, de benodigde vaccinaties en de lokale wetten, regels en gebruiken.

Goed voorbereid op reis

Het is altijd verstandig om je goed voor te bereiden op een reis naar het buitenland. Zelfs als het maar om een korte reis binnen Europa gaat. Relevante en praktische informatie over reizen en vakanties kun je vinden op sites zoals anwb.nl of travelspring.nl. Behalve goed geïnformeerd zijn over de praktische zaken rondom je vakantie, moet je je ook goed voorbereiden wat betreft je gezondheid. Je gaat immers gezond op reis en je wilt natuurlijk ook weer gezond en wel thuiskomen. In sommige gevallen moet je hier al maanden van tevoren mee beginnen, bijvoorbeeld als je op vakantie gaat naar een land waarvoor een hele reeks vaccinaties is vereist. Behalve vaccinaties zijn ook andere preventieve maatregelen, zoals het innemen van malariapillen, nodig om te waarborgen dat je weer gezond thuiskomt van je vakantie. Informeer je dus tijdig en laat je ook op tijd vaccineren. Ga in ieder geval naar de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken waar per land informatie over vaccineren en een actueel reisadvies wordt gegeven.

Gezond blijven tijdens je vakantie

Een veel voorkomende klacht tijdens vakantie is diarree. Meestal zijn darmklachten alleen maar erg hinderlijk, maar wie gedurende lange tijd diarree heeft, loopt het gevaar om uit te drogen. Neem daarom op vakantie altijd een medicijn tegen diarree mee, zoals Norit, en daarnaast een ORS preparaat om bij dreigende uitdroging of uitputting je mineralenhuishouding weer op peil te kunnen brengen.. Drink tijdens de reis altijd veel water, zeker in warme landen, maar kies hiervoor alleen flessenwater. Water uit de kraan is in veel landen absoluut niet gezond voor je. Behalve de al eerder genoemde diarree, kun je door het drinken van kraanwater ook virusziekten zoals Hepatitis A krijgen.

Op vakantie kun je gestoken en gebeten worden. Dat kan variëren van een kwallenbeet tot een malariamugsteek. Tekenbeten zijn de laatste jaren ook in Noord-Europa een veel voorkomend vorm van overlast geworden. Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen, maar er is geen enkele reden tot paniek als je inderdaad na een wandeling door de bossen een teek in je been vindt. Als je de teek binnen 24 uur verwijdert, liefst met een speciale tekenpincet, is de kans op infectie minimaal. Voor veel stekende en bijtende insecten geldt echter dat je beter preventief gebruik kunt maken van een muggenspray. Neem daarom altijd een eigen EHBO/verbanddoos mee op reis, zodat je niet alleen kleine wondjes en zaken zoals splinters in een teen zelf adequaat kunt behandelen, maar ook kwalen zoals diarree en kwallenbeten. Afhankelijk van het land waar je naartoe gaat, kun je aan een standaard verbanddoos specifieke spullen toevoegen zoals de al eerder genoemde tekenpincet, muggenspray, Norit en ORS.

Ondanks al je goede voorbereidingen kun je helaas toch ziek worden op reis. Dat kan soms een dure aangelegenheid worden. Een reisverzekering waarin alle ziektekosten in het buitenland vergoed worden is daarom altijd aan te raden als je op reis gaat.