Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Hart & Cholesterol

Cholesterol en Statines

Cholesterol en Statines

De inzichten over het gebruik van cholesterolverlagende medicijnen (statines) worden regelmatig bijgesteld. Lees verder »

Risicofactoren hart- en vaatziekten

Er zijn veel risicofactoren voor het ontstaan van hart- en vaatziekten. Sommige factoren kunnen een gevolg zijn van een verkeerde leefstijl: roken (een risicofactor bij mannen boven de 50 en vrouwen boven de 55 jaar), een verhoogde bloeddruk (hypertensie), een verhoogd cholesterolgehalte. Ook diabetes mellitus type 2 (‘ouderdomssuikerziekte’) en hart- en vaatziekten in de familie bij mensen onder de 60 jaar, kunnen het risico verhogen. De moderne huisarts doet aan ‘cardiovasculair risicomanagement’: het opsporen en behandelen van risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Als je bijvoorbeeld diabetes hebt of al eens een hartinfarct hebt doorgemaakt, heb je een ander risicoprofiel dan iemand die niet onder deze twee groepen valt.

Terug naar boven

Goed en slecht cholesterol

Een verhoogd cholesterolgehalte komt bij ongeveer een op de acht mensen tussen 20 en 60 jaar voor. Cholesterol is een bouwstof voor cellen en hormonen, die door de lever wordt aangemaakt. Een klein gedeelte krijgen we via de voeding binnen.  Het cholesterol is verpakt in de lipoproteïnen. Lipoproteïnen zijn er in drie soorten:
- HDL (high density of hoge dichtheid lipoproteïnen)
- LDL (low density of lage dichtheid lipoproteïnen)
- VLDL (very low density of zeer lage dichtheid lipoproteïnen).

Bij cholesterolmetingen word het totale cholesterol gemeten. De normale waarde ligt onder de 5 mmol/l. Als licht verhoogd geldt 5,0 tot 5,4 mmol/l; 6,5-7,9 mmol/l is verhoogd, hoger dan 8,0 mmol/l is sterk verhoogd. Daarnaast worden de onderliggende waarden bekeken. Een verhoogd LDL-cholesterol ('slecht cholesterol') verhoogt het risico op hart- en vaataandoeningen. Een verhoogd HDL-cholesterol ('goed cholesterol') is juist gunstig en verlaagt het risico op hart- en vaataandoeningen. De cholesterolratio is de verhouding tussen LDL en HDL. De cholesterolratio is een betere voorspeller van het risico op hart- en vaatziekten dan de totale cholesterolwaarde. Een triglyceridenmeting bepaalt de hoeveelheid vetten in het bloed: hoe lager, hoe beter.

Terug naar boven

Behandeling bij hoog cholesterol

 

De huisarts zal bij een hoog cholesterolgehalte cholesterolsyntheseremmers of statines voorschrijven. Statines zijn het middel van de eerste keuze. Andere medicijnen zijn galzuurbindende harsen, fibraten, nicotinezuurderivaten en cholesterolabsorptieremmers.

Naar schatting heeft een op de vierhonderd mensen een erfelijke aanleg zijn voor een sterk verhoogd cholesterolgehalte (FH of familiaire hypercholesterolemie). Niet iedereen weet dat hij of zij deze erfelijke aanleg heeft, terwijl vroegtijdige behandeling belangrijk is. De STOEH (Stichting Opsporing Erfelijke Hypercholesterolemie) probeert deze mensen op te sporen via stamboomanalyse van FH-families en DNA-diagnostiek.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Cholesterol en statines

 

De inzichten over het gebruik van cholesterolverlagende medicijnen (statines) worden regelmatig bijgesteld. Volgens de Richtlijn cardiovasculair risicomanagement uit 2006 schrijft de huisarts een statine voor als naast een verhoogd risico op hart- en vaatziekten het LDL-cholesterol (LDL-C) hoger is dan 2,5 mmol/l.

Bron afbeelding: flickr.com

Meer weten over Hart & Cholesterol? Stel en beantwoord vragen op ons subforum Hart & Cholesterol

Terug naar boven

Bronvermelding

NHG-Standaard Cardiovasculair risicomanagement, Nederlands Huisartsen Genootschap (2006)

Brochure ‘Werken aan vitale vaten’, Nederlandse Hartstichting (2010), www.hartstichting.nl

Stichting Opsporing Erfelijke Hypercholesterolemie (STOEH), www.stoeh.nl

Terug naar boven

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Dossier in beeld

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock