Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Diabetes

Zwarte thee goed tegen diabetes

Zwarte thee goed tegen diabetes

Het drinken van zwarte thee werkt goed tegen diabetes, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Lees verder »

Wat is diabetes?

Insuline is een belangrijk hormoon voor de glucosestofwisseling; een tekort leidt tot ‘suikerziekte’ of diabetes mellitus. De bekendste vormen zijn diabetes type 1 en diabetes type 2. Bij diabetes type 1 produceert de alvleesklier (pancreas) geen insuline. Men is daarom afhankelijk van de toediening van insuline van buitenaf. Diabetes type 1 wordt ook wel insulineafhankelijke diabetes mellitus genoemd. De ziekte begint meestal al op jeugdige leeftijd. Andere benamingen zijn ‘jeugdsuiker’ en primaire of juveniele diabetes mellitus.

Diabetes type 2 ontstaat meestal op oudere leeftijd en wordt ook wel ‘ouderdomsdiabetes’ genoemd. Bij deze vorm van diabetes neemt de productie van insuline door de bètacellen van de alvleesklier geleidelijk af. Dit kan samengaan met een verminderde gevoeligheid van het lichaam voor insuline (insulineresistentie). De patiënt is aanvankelijk nog niet afhankelijk van de toediening van insuline.

Terug naar boven

Wat is zelfcontrole

Het zelf controleren van bloedsuiker is erg belangrijk voor de behandeling van diabetes. Met een bloedglucosetest kan gecontroleerd worden hoeveel suiker het bloed op het moment van testen bevat. Dit geeft inzicht in de bloedsuikerspiegel en de factoren die hier invloed op hebben. Voorbeelden hiervan zijn stress, beweging, eten, medicatie en ziekte. Uit onderzoek is gebleken dat een goede controle van de bloedsuikerwaarden de kans op oogziekten, nierziekten en zenuwbeschadiging verkleint. Met vier of meer keer testen per dag, zoveel mogelijk op vaste tijdstippen, lukt het om diabetes beter onder controle te krijgen. Het testen gebeurt met een speciale glucosemeter. Die slaat ook de resultaten op.

Lees meer over zelfcontrole »

Terug naar boven

Oorzaken van diabetes

 

De oorzaak van diabetes type 1 is nog niet precies bekend. Mogelijk zijn de bètacellen in de alvleesklier door een auto-immuunreactie vernietigd of onwerkzaam gemaakt. Van diabetes type 2 zijn de oorzaken en risicofactoren bekend: een erfelijke aanleg, overgewicht, een verkeerde leefwijze met te weinig beweging en te veel en te vet eten.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Symptomen van diabetes

 

Dorst, veel drinken, veel plassen en jeuk zijn bekende symptomen van diabetes. De adem kan opvallend naar aceton ruiken (ketose). Er kan ook sprake zijn van overgewicht of van vermagering en vermoeidheid. De hoeveelheid glucose in het bloed is verhoogd (hyperglycemie). De urine bevat suiker (glucosurie) en vetverbrandingsproducten of ketonen (ketonurie).

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Behandeling van diabetes

Bij een niet of niet goed behandelde ('niet goed ingestelde') diabetes kunnen ernstige complicaties ontstaan. Een bekende complicatie is nierschade. Op de lange termijn kan diabetes hart- en vaataandoeningen veroorzaken, evenals zenuw- en oogaandoeningen. Door de verminderde doorbloeding genezen wonden trager en kunnen belangrijke organen worden aangetast.

De behandeling is afhankelijk van het type diabetes en de ernst van de aandoening. Mogelijke behandelingen zijn een suiker- en koolhydraatarm dieet, bloedsuikerverlagende medicijnen die worden ingespoten (insulinen) of geslikt (oraal antidiabeticum) of een combinatie van een koolhydraatarm dieet en bloedsuikerverlagend middel. Wanneer de insuline moet worden ingespoten, wordt in plaats van een insulinepen ook wel een insulinepompje gebruikt.

Terug naar boven

Zwangerschapsdiabetes

Tijdens de zwangerschap kan een glucose-intolerantie worden ontdekt, die als een tijdelijke vorm van diabetes wordt gezien. Bij zwangerschapsdiabetes is er een te grote baby, een grote hoeveelheid vruchtwater of een abnormaal grote placenta. Eventueel kan er na de bevalling een onderzoek worden gedaan om na te gaan of het echt om een tijdelijke zwangerschapsdiabetes ging, of om een niet eerder opgemerkte vorm van diabetes type 2.

Vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, hebben in de eerste vijf jaar na de bevalling een verhoogde kans op het ontwikkelen van diabetes type 2.

(Bron: Diabetes Vereniging Nederland)

Terug naar boven

Meer weten over diabetes

In Nederland leden in 2007 740.000 mensen aan diabetes (gegevens RIVM 2010). Daarnaast zijn er mensen die diabetes hebben zonder het te weten. Voor deze groep is controle belangrijk. Door een verkeerde leefwijze en overgewicht komt diabetes type 2 (’ouderdomsdiabetes’) steeds vaker al op jeugdige leeftijd voor. Een gezonde leefwijze zou deze ontwikkeling kunnen tegengaan.

Meer weten of verder praten? Bezoek ons subforum Diabetes.

Terug naar boven

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Dossier in beeld

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock