Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Baby & Kind

Kinderen houden elkaar in beweging

Kinderen houden elkaar in beweging

Als je wilt dat je kinderen lekker buiten spelen, dan moet je ervoor zorgen dat hun vriendjes dat ook doen. Vriendjes bepalen namelijk hoe actief kinderen zijn. Lees verder »

Koorts bij kinderen

Bij kleine kinderen is koorts meestal het eerste signaal dat het kind een ziekte onder de leden heeft. Koorts is een lichaamstemperatuur boven 38°C. Kinderen krijgen eerder koorts dan volwassenen. De temperatuur loopt ook hoger op dan bij volwassenen. Koorts is een teken dat de afweerfunctie van het lichaam aan het werk is. De koorts is een reactie op een infectieziekte (‘kinderziekte’), die door virussen of bacteriën veroorzaakt is.

Zorg dat het kind bij koorts zijn lichaamswarmte kwijt kan: kleed het luchtig aan en geef het geen dikke laag dekentjes. Laat het kind voldoende drinken om uitdroging te voorkomen.

Terug naar boven

Kinderziektes

 

De ‘ouderwetse’ kinderziektes komen vrijwel niet meer voor. Het Rijksvaccinatieprogramma beschermt kinderen tegen steeds meer ziektes. Het programma wordt steeds aangepast en uitgebreid. Het nieuwe vaccinatieprogramma beschermt tegen twaalf ziektes, de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker voor meisjes en de nieuwste vaccinatie tegen hepatitis B voor alle baby’s (was alleen voor risicobaby’s) meegerekend.

De BMR-vaccinaties beschermen tegen de bof, mazelen en rode hond; de DKTP-vaccinaties tegen difterie, kinkhoest, polio en tetanus. De overige vaccinaties beschermen tegen Hib-ziekten ( hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en strotklepontsteking), meningokokken C (hersenvliesontsteking) en pneumokokken (hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging en ernstige longontsteking).

In Nederland wordt ongeveer 95% van de kinderen ingeënt. (Bron: RIVM)

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Waterpokken & 'vijfde en zesde ziekte'

 

Niet tegen alle kinderziekten wordt gevaccineerd. Waterpokken (varicella zoster) is een goedaardige, besmettelijke virusziekte. De verschijnselen zijn rode huiduitslag en blaasjes over het hele lichaam. De blaasjes verdrogen tot korstjes, die na enkele weken zijn verdwenen. Jeukstillende middelen kunnen krabben en littekens voorkomen.

De vijfde ziekte (erythema infectiosum) en de zesde ziekte (erythema subitum) zijn andere goedaardige kinderziekten. De verschijnselen van de vijfde ziekte zijn rode wangen met een vlekkerige of kantachtige (reticulaire) huiduitslag met daarna verhoogde plekken op armen, benen en romp, koorts en een licht gevoel van ziek zijn. De verschijnselen verdwijnen na vijf tot dien dagen, maar kunnen in de weken daarna terugkeren.

De verschijnselen van de zesde ziekte zijn plotselinge hoge koorts met soms opgezette klieren in hals en achter de oren, daarna verschijnen lichtrode, niet-jeukende vlekjes in het gezicht en op de romp. Behandeling is meestal niet nodig.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Alarmsignalen bij koorts

Bij een baby onder de drie maanden is het verstandig om al op de eerste koortsdag de huisarts te bellen. Andere reden om de huisarts te bellen zijn: als de koorts (bij een baby boven de drie maanden) langer dan drie dagen boven de 39,5°C is en als het kind een erg zieke indruk maakt door sufheid, slecht drinken, benauwdheid, braken of diarree.

Alarmsignalen zijn aanhoudend ontroostbaar huilen, kreunen, een stijve nek, puntvormige, rode vlekjes op de huid. Bij twijfel geldt: altijd de huisarts bellen!

Terug naar boven

Syndroom van Reye

Geef kinderen bij griep of waterpokken geen pijnstillers voor volwassenen die acetylsalicylzuur (aspirine) bevatten.

Middelen met acetylsalicylzuur verhogen het risico op het syndroom van Reye, dat wordt gekenmerkt door braken, toenemende sufheid en ademhalingsstoornissen.

Meer weten over Baby & Kind? Stel en beantwoord vragen op het subforum Baby & Kind.

Terug naar boven

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock