Sparren over de gezinssituatie wordt voor ouders steeds normaler. De opvoeding en ontwikkeling van een kind kan voor ouders soms een behoorlijke uitdaging zijn. Ook komen daar zorgen en schuldgevoelens bij kijken. Niet bij elk gezin gaat de opvoeding vanzelf. Een pedagoog kan helpen om daarin een balans te vinden.

Misschien zie jij jezelf in de toekomst een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een kind? Volg dan de studie Pedagogiek en ondersteun jonge ouders bij de opvoeding van hun kind.

Alle ballen in de lucht

Jonge ouders, en met name moeders, maken soms een eenzame tijd door. Ze staan er regelmatig alleen voor. Mensen in hun sociale netwerk houden zich bezig met hun eigen dagelijks leven en zijn aan het werk. Ondertussen worstelen de jonge ouders met hun pittige peuter, een behoorlijk slaaptekort en hebben irritaties naar hun kinderen en partner. Soms zien ze op tegen de dagen alleen met hun kleintje, of de momenten thuis met het hele gezin. Terwijl deze jonge ouders juist heel graag aandacht voor en plezier met hun gezin willen hebben. Ze moeten ondertussen alle ballen tegelijk in de lucht houden en krijgen daardoor het gevoel op meerdere vlakken tekort te schieten. Ten opzichte van hun kinderen, partner, vrienden en werk ontwikkelen ze schuldgevoelens. Met als gevolg een gezinssituatie waar ouders en kinderen met elkaar in strijd zijn, en waar weinig ruimte is voor plezier en aandacht voor elkaar.

Ouders en kinderen ondersteunen

Niet alleen de ouders, maar ook vooral het kind zelf geeft dit een negatieve ervaring. Als pedagoog kun je jonge ouders en hun kinderen hierbij helpen. Je kunt voorlichting geven, adviseren en begeleiding bieden aan ouders, kinderen en betrokken instanties. Om pedagoog te worden volg je de opleiding Kinderpsychologie hbo. Je specialiseert je daarmee in kinderpsychologie en pedagogiek. De vorming en ontwikkeling van kinderen en het begeleiden van ouders en verzorgers bij de opvoeding van hun kinderen zijn onderwerpen waar je je verder in verdiept. Met deze opleiding kun je anderen effectief adviseren, begeleiden en coachen bij pedagogische vraagstukken en problemen. Je geeft ouders meer begrip over het gedrag van hun kind en bepaalde inzichten om patronen te doorbreken. Veel ouders ervaren het sparren met een pedagoog als verademing. Ze voelen zich gezien en gehoord en weten beter om te gaan met het gedrag van hun kind.

Aan de slag als pedagoog

Als pedagoog kun je een eigen praktijk oprichten waar je advies geeft aan ouders over de opvoeding. Je stelt bijvoorbeeld een behandelplan op dat specifiek gericht is op hun kind. De onderwerpen die worden behandeld kunnen uiteenlopend zijn. Zo kun je ouders bijvoorbeeld adviseren over hoe om te gaan met een puber. Maar ook bij ongewone opvoedomstandigheden, zoals de omgang met een kind die ADHD heeft. Zie je een eigen praktijk niet zo zitten? Dan kun je er ook voor kiezen om op een school te gaan werken. Ook hier kun je ouders voorlichten en (hun kind) ondersteunen. Of denk eens aan wijkteams, jeugdzorg of jeugdinrichtingen. Kortom, overal waar jij ondersteuning kunt bieden om een kind veilig op te laten groeien, kun jij als pedagoog aan de slag.