Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Zwangerschap

Ben ik zwanger?

Ben ik zwanger?

Wat zijn de belangrijkste zwangerschapssymptomen? Lees verder »

Zwangerschap

Een zwangerschap is erg bijzonder: binnen ongeveer negen maanden groeit er vanuit bijna niets een baby in een buik. Na die negen maanden is de baby groot en sterk genoeg om buiten de buik verder te leven. Voor het echter zo ver is, krijgt het lichaam heel wat te verduren. Het is belangrijk om gedurende de zwangerschap goed op jezelf te passen en de signalen van je lichaam serieus te nemen. Dan kan de kans op complicaties aanzienlijk verkleind worden.

Terug naar boven

Zwangerschapssymptomen

 

Een zwangerschap brengt in de meeste gevallen een aantal ‘gewone’ verschijnselen met zich mee. Dit zijn onder meer misselijkheid, vaak moeten plassen, opgezette enkels, jeuk aan de borsten, onrustige benen, hoge(re) bloeddruk, moeheid, aambeien en een gevoeligheid voor smaak en geuren. Deze symptomen verschillen per persoon en zijn over het algemeen onschuldig. Voorkomen is bijna niet mogelijk.

Tijdens de zwangerschap kan echter ook het een en ander mis gaan. Klachten die op problemen kunnen wijzen zijn buikkrampen, bloedverlies, hevige pijnen, trombose of een drukkend gevoel in de onderbuik. Wie tijdens een zwangerschap last krijgt van deze klachten, doet er goed aan direct medische hulp in te schakelen. Er kan sprake zijn van een stuitligging, zwangerschapsvergiftiging, groeistoornissen of misschien zelfs een vroeggeboorte of miskraam.  

Bron afbeelding: flickr.com 

Terug naar boven

Zwangerschapsklachten voorkomen

 

Zelfzorg tijdens een zwangerschap is heel belangrijk. Eet goed en gezond, drink geen alcohol en stop met roken. Slik in ieder geval tot de derde maand foliumzuur en zorg voor extra vitamine A, B-6, B-12, C, D en ijzer en calcium. Dit helpt niet alleen bij het verloop van de zwangerschap, maar stimuleert ook een goede ontwikkeling van de baby. Blijf daarnaast, voor zover mogelijk, in beweging en zorg voor voldoende ontspanning. 

Meld je aan voor een regelmatige controle, zodat het groeiproces van de baby op de voet gevolgd kan worden.

Bron afbeelding: flickr.com 

Terug naar boven

Zwangerschapsklachten behandelen

Mochten er tijdens de zwangerschap problemen ontstaan, schakel dan direct medische hulp in. Het is belangrijk om de gezondheid van de baby goed in de gaten te houden en in te grijpen wanneer nodig.

De uiteindelijke behandeling verschilt per probleem, maar in veel gevallen wordt bedrust aangeraden. Houd altijd het advies van de dokter aan.

Terug naar boven

Handig om te weten!

- De gezondheid tijdens de zwangerschap heeft een belangrijke, grotendeels bepalende, invloed op de latere gezondheid van de baby.
- Controleer tijdens de zwangerschap altijd de bijsluiter van zelfzorgmiddelen. Sommige geneesmiddelen mogen namelijk niet door zwangere vrouwen gebruikt worden. Informeer ook bij de huisarts of je huidige medicatie veilig is.
- Zwangerschappen kunnen zwaarder zijn en meer risico’s met zich mee brengen voor vrouwen die last hebben van een (chronische) ziekte of wat ouder zijn.
- Er zijn aanwijzingen voor het idee dat roken tijdens de zwangerschap kan leiden tot asociaal gedrag van het kind op latere leeftijd.
- Blijf uit de buurt van straling. Zelfs straling van de magnetron kan gevaarlijk zijn. Het maken van een röntgenfoto tijdens een zwangerschap is helemaal een no-go.

Meer weten over Zwangerschap? Stel en beantwoord vragen via het subforum Zwangerschap.

Terug naar boven

Bronvermelding

‘Bedrest compliance for women with pregnancy problems’, LaVohn E. Josten et. Al., Birth, volume 22, issue 1, 2007: 1-12.

‘Maternal smoking during pregnancy and severe antisocial behaviour in offspring: a review’, Lauren S. Wakschlag, Kate E. Pickett, et. al. American Journal of Public Health, vol. 92, no. 6, 2002: 966-974.

Handbook of Early Pregnancy Care, Tom Bourne, PhD FRCOG. St. George’s, University of London, 2006.

Terug naar boven

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock