Borstvoeding is een natuurlijke manier om je (pasgeboren) baby te voorzien alle noodzakelijke voedingsstoffen. Voor sommige moeders is borstvoeding vanzelfsprekend, terwijl er ook veel moeders zijn die kiezen voor flesvoeding. Iedere moeder heeft haar eigen redenen om wel of niet borstvoeding te geven. Geen borstvoeding geven, maakt je geen slechte moeder, wat anderen daar ook van vinden. Er zijn wel aantoonbare voordelen van borstvoeding geven voor de baby, en ook voor de moeder.

Voordelen van borstvoeding voor de baby

Uit onderzoek is gebleken dat moedermelk de afweer van de baby tegen infecties verhoogt. Daarnaast stimuleert moedermelk de ontwikkeling van de spijsvertering, de motoriek, de ogen, het zenuwstelsel en de hersenen. Er zijn sterke aanwijzingen gevonden dat moedermelk de kans verlaagt op het krijgen van allergieën, overgewicht, diabetes en zelfs kanker als de baby later volwassen is.

Het is vooral belangrijk om de baby de eerste dagen na de bevalling moedermelk te geven. Deze eerste moedermelk wordt ook wel colostrum genoemd. Colostrum heeft een andere samenstelling dan normale moedermelk: het zit boordevol extra voedingsmiddelen en immunoglobulines, zodat de pasgeborene gelijk beschermd is tegen infecties. Dit is van belang omdat een pasgeboren baby nog geen goed ontwikkeld eigen immuunsysteem heeft. Door colostrum te drinken wordt de baby de eerste dagen van zijn of haar leven op deze manier nog even beschermd door de immunoglobulines van het immuunsysteem van de moeder.

Voordelen borstvoeding voor de moeder

Er zijn verschillende voordelen van borstvoeding voor de moeder. Ten eerste krimpt de baarmoeder sneller na de bevalling bij een moeder die borstvoeding geeft dan bij een moeder die voor flesvoeding heeft gekozen. Hierdoor wordt de kans op nabloedingen verminderd. Dit komt door het hormoon oxytocine dat bij het geven van borstvoeding in het lichaam van de moeder vrijkomt. Daarnaast heeft oxytocine een antidepressief effect. Moeders die borstvoeding geven worden daar rustig van en hun bloeddruk gaat zelfs omlaag.

Een ander effect van de borstvoeding is dat de ovulatie onderdrukt wordt. Het is dus een tamelijk goed anticonceptiemiddel, maar alleen als de menstruatie uitblijft. Vrouwen die ondanks de borstvoeding toch ongesteld worden, zijn gewoon weer vruchtbaar.

Afvallen na de bevalling wordt door borstvoeding een stuk makkelijker. Het geven van borstvoeding kost een moeder ongeveer 500 kilocalorieën, wat overeenkomt met een uurtje fietsen.

Op de langere termijn zorgt het geven van borstvoeding ook voor een verlaagde kans op hartaandoeningen, diabetes en een aantal soorten kanker, waaronder borstkanker.

Borstvoeding geven

Behalve bovenstaande voordelen is er ook een voordeel die voor baby en moeder geldt: door borstvoeding wordt de band tussen moeder en kind hechter. Wie besluit om voor borstvoeding te kiezen, moet het echter ook niet onderschatten. Niemand kan het voeden van de baby van de moeder overnemen. Zeker bij hele jonge baby's betekent dit dat de moeder dag en nacht beschikbaar moet zijn.

Stress dient vermeden te worden als je borstvoeding geeft. Het is daarom raadzaam om borstvoeding zo comfortabel mogelijk te maken voor moeder en baby, bijvoorbeeld door tijdens het geven van borstvoeding gebruik te maken van een voedingskussen. Dit is een kussen dat speciaal is ontworpen om het geven van borstvoeding te vergemakkelijken.

Bij problemen met borstvoeding kan contact opgenomen worden met een lactatiedeskundige. Mocht het desondanks niet goed lukken met de borstvoeding, dan is er gelukkig altijd nog de mogelijkheid om over te stappen naar flesvoeding. Het voordeel daarvan is dat papa ook zijn steentje kan bijdragen.