Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig

Oorzaken van ongewenst urineverlies bij vrouwen

Incontinentie of ongewenst urineverlies komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Ruim 10% van de  vrouwen krijgt in haar leven te maken met urineverlies.

Hoe ontstaat incontinentie?

De meest voorkomende vorm van incontinentie bij vrouwen is stressincontinentie. Dit betekent dat je urine verliest tijdens het hoesten, niezen, lachen, sporten of andere inspanningen. Je verliest meestal maar een paar druppels urine. Ook kun je last hebben van aandrangincontinentie, in dit geval kun je je urine niet goed ophouden. Dit is na stressincontinentie de meest voorkomende vorm bij vrouwen.

In bepaalde fasen van je leven ben je vatbaarder voor incontinentie.

Tijdens je zwangerschap. Maar ook tijdens de overgang hebben veel vrouwen last van incontinentie. Naarmate je ouder wordt, verzwakken je bekkenbodemspieren, waardoor je last kunt krijgen van ongewenst urineverlies.

Verzwakte bekkenbodemspieren

In de meeste gevallen zijn zwakke bekkenbodemspieren de oorzaak van incontinentie bij vrouwen. Je bekkenbodemspieren zijn de spieren die je plasbuis gesloten houden. Deze kunnen zwakker worden, waardoor je bij kleine inspanningen als lachen, hoesten of tillen urine verliest. Je bekkenbodemspieren kunnen verzwakken naarmate je ouder wordt.

Urineverlies rondom de zwangerschap

Veel vrouwen verliezen urine tijdens hun zwangerschap. Dit heeft verschillende oorzaken. Zo kan het zwangerschapshormoon ervoor zorgen dat de sluitspier van je plasbuis verslapt. Ook kan je baarmoeder tijdens je zwangerschap op je blaas drukken. Deze druk kunnen je bekkenbodemspieren niet aan, waardoor je urine verliest. Heb je last van urineverlies na je bevalling? Het kan zijn dat je bekkenbodemspieren verslapt zijn door de inspanning tijdens de bevalling.
Vrouwen die incontinent worden rond hun zwangerschap, hebben hier vaak tijdelijk last van.

Urineverlies tijdens de overgang

Ook als je in de overgang bent, kun je last krijgen van incontinentie. Dit komt door de hormonale veranderingen in je lichaam. Je lichaam produceert tijdens de overgang minder van het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Hierdoor komt je blaas in een andere stand te liggen en verzwakken je bekkenbodemspieren, een van de grootste veroorzakers van incontinentie.

Een paar handige tips tegen ongewenst urineverlies?

  1. Drink voldoende. Als je te weinig drinkt, kan je blaas geïrriteerd raken en actiever worden.
  2. Beperk cafeïne, alcohol en frisdrank.
  3. Let op je voeding, eet bijvoorbeeld niet teveel citrusfruit, tomaten en gekruid voedsel.
  4. Let op je gewicht. Overgewicht zorgt voor extra druk op je blaas.
  5. Blijf bewegen!

 

ADVERTORIAL

NIEUW: Verminder plasproblemen en urineverlies met GRANUFINK

Vaak dringend plassen? Last van ongewenst urineverlies? Blijf niet rondlopen met je plasproblemen. GRANUFINK is een nieuw zelfzorggeneesmiddel voor de behandeling van plasproblemen en urineverlies bij mannen én vrouwen. De unieke combinatie actieve ingrediënten vermindert plasproblemen zoals ongewenst urineverlies en de drang om vaak te plassen (overdag en ’s nachts). GRANUFINK is zonder recept verkrijgbaar bij apotheek, drogisterij en discreet online te bestellen. Probeer GRANUFINK voor 4 weken voor het gevoel van een ontspannen blaas. Nu verkrijgbaar in drie varianten: Prosta voor mannen, Prosta Forte voor mannen met een vastgestelde goedaardige prostaatvergroting en Femina speciaal voor vrouwen. Kijk voor meer informatie op www.granufink.nl

 

Disclaimer: GRANUFINK is een traditioneel kruidengeneesmiddel. De indicatie is uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring en niet op klinisch bewijs. Lees voor aankoop de aanwijzingen op de verpakking. Niet gebruiken bij kinderen en jongeren onder de 18 jaar. GRANUFINK Prosta Forte is enkel bestemd voor mannen met een door een arts vastgestelde goedaardige prostaatvergroting. Indien je klachten binnen 7 dagen erger worden of na 4 weken niet minder zijn geworden, neem dan contact op met je huisarts. KOAG/KAG nr. 24-1016-1598.

Terug naar boven

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock