Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Urineverlies en prostaat

Nadruppelen door een vergrote prostaat

Nadruppelen door een vergrote prostaat

De prostaat begint bij de meeste mannen vanaf het dertigste levensjaar onder invloed van het mannelijke geslachtshormoon testosteron langzaam te groeien. Lees meer >>

Plasproblemen en urineverlies kunnen onzekerheid en ongerustheid veroorzaken

Plasklachten zoals ongewenst urineverlies, een abnormale aandrang tot plassen, ’s nachts plassen en moeilijk plassen zijn vervelende problemen die in het dagelijks leven voor ongemak en onzekerheid kunnen zorgen. Mensen die er last van hebben staan vaak nog volop in het leven en kunnen zich beperkt voelen in hun doen en laten. Ook een gesprek met de huisarts valt velen zwaar; slechts een derde van de mensen met plasproblemen bespreekt dit met een huisarts.  Lees meer >>

Terug naar boven

Frequent nachtelijk plassen vaak niet onschuldig

Nachtelijk plassen is niet iets waar makkelijk over gepraat wordt. Toch kampen veel mensen met dit vervelende probleem. In de leeftijdscategorie van 35 tot 45 jaar is dit ongeveer 10% van de bevolking. En tussen 55 en 65 jaar kampt maar liefst 20% van de bevolking met deze kwaal. De stijging zet zich door met het toenemen van de leeftijd.  Nachtelijk plassen is een probleem dat evenveel mannen als vrouwen treft en is een hinderlijke onderbreking is van de nachtrust. Lees meer >>

Terug naar boven

Urineverlies

Vaak plassen, 's nachts plassen, moeilijk plassen, nadruppelen, sterke aandrang en ongewenst urineverlies? Plasproblemen discrimineren niet, ze komen vaak voor bij zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden. Veel mensen hebben last ongewenst urineverlies en andere plasproblemen. En het is dan ook een taboe waar weinig mensen over durven te praten. Plasproblemen zorgen vaak voor gestoorde nachtrust en sociale isolatie door schaamte en angst. En eigenlijk wil iedereen een graag zo snel mogelijk van plasproblemen af. De eerste stap in achter de oorzaak komen en je laten informeren.

  • Plasklachten komen veel voor bij vrouwen.
  • Voorbeelden bij vrouwen zijn pijn bij plassen, vaak plassen, 's nachts plassen en urineverlies.
  • Veel voorkomende oorzaken bij vrouwen zijn een blaasontsteking, een overactieve blaas, of slappe bekkenbodemspieren.
  • Na zwangerschap en bevalling komen vaak plasproblemen voor bij jonge vrouwen
  • Bij mannen zijn de oorzaken deels anders dan bij vrouwen doordat de anatomie zo anders is.
  • Veel mannen krijgen plasklachten, zoals vaker plassen, een zwakkere straal, en nadruppelen.
  • Mannen hebben een aparte kringspier die de plasbuis afsluit, net zoals bij de anus.  De prostaat speelt vaak ook een belangrijke rol bij plasproblemen bij mannen

In dit dossier over plasproblemen vind je veel tips, informatie over oorzaken, behandelopties, hulpmiddelen, leefstijladvies, zelfzorgmedicatie en nog veel meer.

Terug naar boven
ADVERTORIAL

NIEUW: Verminder plasproblemen en urineverlies met GRANUFINK

Vaak dringend plassen? Last van ongewenst urineverlies? Blijf niet rondlopen met je plasproblemen. GRANUFINK is een nieuw zelfzorggeneesmiddel voor de behandeling van plasproblemen en urineverlies bij mannen én vrouwen. De unieke combinatie actieve ingrediënten vermindert plasproblemen zoals ongewenst urineverlies en de drang om vaak te plassen (overdag en ’s nachts). GRANUFINK is zonder recept verkrijgbaar bij apotheek, drogisterij en discreet online te bestellen. Probeer GRANUFINK voor 4 weken voor het gevoel van een ontspannen blaas. Nu verkrijgbaar in drie varianten: Prosta voor mannen, Prosta Forte voor mannen met een vastgestelde goedaardige prostaatvergroting en Femina speciaal voor vrouwen. Kijk voor meer informatie op www.granufink.nl

 

Disclaimer: GRANUFINK is een traditioneel kruidengeneesmiddel. De indicatie is uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring en niet op klinisch bewijs. Lees voor aankoop de aanwijzingen op de verpakking. Niet gebruiken bij kinderen en jongeren onder de 18 jaar. GRANUFINK Prosta Forte is enkel bestemd voor mannen met een door een arts vastgestelde goedaardige prostaatvergroting. Indien je klachten binnen 7 dagen erger worden of na 4 weken niet minder zijn geworden, neem dan contact op met je huisarts. KOAG/KAG nr. 24-1016-1598.

Terug naar boven

Plasklachten: het verschil tussen mannen en vrouwen

Blijkens recent onderzoek heeft maar liefst 4 op de 5 volwassen Nederlanders last gehad van plasklachten in het afgelopen jaar. De meest genoemde klachten zijn veel (in de nacht) moeten plassen en een sterke aandrang hebben tot plassen. Mannen geven vaker aan last te hebben van een zwakke of onderbrekende urinestraal en een moeilijk op gang komende plasbeurt, terwijl vrouwen juist vaker kampen met incontinentie en aangeven last te hebben van veel moeten plassen. Een derde van de vrouwen geeft aan in de afgelopen drie jaar weleens in haar broek te hebben geplast, bij mannen was dit 11%. Dit blijkt uit het Nationaal Plasonderzoek dat door onderzoeksbureau GfK (n=1.289) in het kader van de Nationale Plasdag op 22 september 2016 uitgevoerd is. Deze dag is in het leven geroepen om het taboe op plasklachten te doorbreken. Lees meer >>

Terug naar boven

Nadruppelen en moeilijk plassen

 

Mannen blijken nogal eens last te hebben van nadruppelen bij het plassen. Dit kan het gevolg zijn van onvoldoende tijd nemen om goed uit te plassen. Nadruppelen kan ook voorkomen als de plasbuis van onderuit het perineum onvoldoende wordt uitgestreken.  Bij oudere mannen heeft het vaak te maken met een vergrote prostaat. Een vergrote prostaat drukt de plasbuis deels dicht, waardoor de plas vanuit de blaas onvoldoende naar buiten komt.


Geen gevoel bij plassen
Het ontledigen van de blaas met de plas wordt vaak gevoeld als het leeglopen van de blaas, maar tevens kan de man de stroom door de plasbuis voelen. Het ontspant. Als de blaas leeg is dan verdwijnt het gevoel van stromen. Als de plas door bijvoorbeeld de vergrote prostaat wordt belemmerd dan kunnen mannen het gevoel van plassen gaan kwijtraken.

Lees meer >>

Terug naar boven

Oorzaken van prostaatklachten

 

Prostaathypertrofie is een goedaardige prostaatvergroting zonder toename van het aantal prostaatcellen. De oorzaak hiervan is niet precies bekend. Prostaathyperplasie is een goedaardige vergroting van de prostaat als gevolg van toegenomen aantal prostaatcellen, meestal bij mannen ouder dan 50 jaar. De klachten zijn sterk afhankelijk van de omvang van de prostaatvergroting. Mogelijke oorzaken van prostaathyperplasie zijn onder andere een toename van de omzetting van het mannelijk geslachtshormoon testosteron in dihydrotestosteron. Dihydrotestosteron stimuleert de deling van de prostaatcellen en daarmee de groei van de prostaat sterker dan testosteron.
Wanneer er door een kwaadaardige toename van de celdeling prostaattumoren ontstaan, wordt gesproken van een prostaatcarcinoom of prostaatkanker. Een bacteriële, virale of schimmelinfectie die de prostaat via de urinewegen bereikt kan leiden tot een prostaatontsteking oftewel prostatitis, waarbij er pijn in de liezen, in het gebied tussen de penis en anus en de onderrug kan ontstaan. Andere verschijnselen zijn koorts en rillingen. Ook kan het zijn dat er uiteenlopende prostaatklachten ontstaan zonder duidelijke oorzaak. Dan spreekt men van prostatisme.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Urineverlies bij zwangerschap

Veel vrouwen krijgen rond hun zwangerschap te maken met ongewenst urineverlies. Incontinentie na de bevalling komt veel voor. Tijdens de bevalling rekken de bekkenbodemspieren op en ontstaan er kleine spierscheurtjes Meestal is dit slechts een tijdelijk probleem. En er zijn verschillende oorzaken voor. Door oefeningen voor je bekkenbodemspieren te doen, krijg je meer controle te krijgen over je blaas. Als je 3 tot 6 maanden lang regelmatig je bekkenbodemspieren traint, kan het urineverlies verminderen of zelfs verdwijnen. Verder is het belangrijk om goed te blijven drinken. Zo voorkom je een blaasontsteking met als gevolg dat je blaas nog actiever wordt.

Druk op je blaas
Als je zwanger bent, moet je vaker plassen. Tijdens je zwangerschap verwerkt je lichaam veel meer bloed dan normaal, waardoor er veel vocht in je blaas komt. Daarnaast groeit je baarmoeder gedurende de zwangerschap. Je baarmoeder zit boven je blaas en wordt tijdens je zwangerschap steeds zwaarder. Hierdoor drukt je baarmoeder op je blaas. Als de druk op je blaas groter wordt dan je bekkenbodemspieren aankunnen, kan dat zorgen voor urineverlies.

Lees meer >>

Terug naar boven

Behandeling van prostaatklachten

 

Bij symptomen van prostaatklachten is het over het algemeen belangrijk zo snel mogelijk een dokter of een ziekenhuis te bezoeken. Dit vanwege het feit dat hoe sneller men erbij is, hoe kleiner de kans dat de patient blijvende gevolgen zal ondervinden. Prostaathypertrofie, prostaathyperplasie of prostaatkanker kunnen onder andere worden aangetoond door metingen van de PSA-waarden in het bloedplasma. Tot de mogelijke behandelingen behoren onder andere de inname van medicijnen en een operatieve verwijdering van de prostaat. Deze behandelingen worden ook voorgeschreven bij prostatisme.

Bij prostatitis wordt aangeraden veel te drinken, warme zitbaden te nemen en regelmatig een prostaatmassage te ondergaan. Ook veelvuldige zaadlozingen behoren tot de mogelijke behandelingen.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock