Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Menstruatie

Wat is de menstruatie?

Wat is de menstruatie?

Wat houd de menstruatie precies in en op welke leeftijd begint en wanneer houd het op? Lees verder »

Menstruatie

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd worden ongeveer een keer per maand ongesteld. We noemen dit de menstruatie. De menstruatiecyclus van de vrouw duurt ongeveer 30 dagen (4-5 weken) en begint met de rijping van een eicel in één van de eierstokken. Halverwege de menstruatiecyclus komt één rijpe eicel vrij en gaat via de eierstok naar de baarmoederholte. Vanaf dat moment groeit de wand van de baarmoeder aan.

Als geen bevruchting van de eicel heeft plaatsgevonden, wordt het aangegroeide baarmoederweefsel met het daarin aanwezige bloed afgestoten en verlaat het via de vagina het lichaam van de vrouw. Deze fase van de menstruatiecyclus heet de menstruatie of ongesteldheid, en kan gepaard gaan met menstruatieklachten of menstruatiepijn. De aard en ernst hiervan verschillen zeer sterk van vrouw tot vrouw. Sommige vrouwen hebben helemaal geen klachten, terwijl andere zeer veel klachten hebben.

Terug naar boven

Oorzaken van menstruatieklachten

 

Menstruatieklachten of menstruatiepijn wordt ook wel dysmenorroe genoemd. Menstruatiepijn wordt veroorzaakt door een krachtige samentrekking van de baarmoeder die het baarmoederslijmvlies afstoot. Soms kunnen de klachten ontstaan door een stoornis in de hormonale cyclus, maar de precieze oorzaak is niet altijd bekend. Menstruatiepijn treedt vooral op tijdens de eerste 2 dagen van de menstruatie en is vergelijkbaar met de pijn die optreedt tijdens een wee. De pijn wordt langzaam erger en verdwijnt na een hoogtepunt meestal weer snel. Menstruatiepijn is de meest voorkomende klacht over de menstruatiecyclus: meer dan de helft van de volwassen en één op tien jonge vrouwen heeft er last van.

Mogelijke symptomen zijn hoofdpijn, misselijkheid en lichte tot hevige steken of krampen in de baarmoeder, die uit kunnen stralen naar de bovenbenen, heupen en onderrug. Tot de mogelijke menstruatieklachten behoren verder een opgeblazen gevoel, diarree, pijnlijke borsten, duizeligheid, vermoeidheid, braken, geïrriteerdheid, woede-uitbarstingen, trek in producten als chocolade en verminderde arbeidsproductiviteit.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Meer over de menstruatie

De leeftijd waarop de vrouw voor de eerste keer ongesteld wordt, is sterk afhankelijk van de klimaatzone waarin ze leeft. In warme landen wordt een vrouw vanaf 10 tot 12 jaar ongesteld. In koude landen worden vrouwen daarentegen vaak pas vanaf 20 jaar ongesteld. De laatste menstruatie vindt gemiddeld plaats rond het 45e levensjaar. Gemiddeld verliest een vrouw tijdens de menstruatie ongeveer een kopje (150 ml) bloed. Circa 80 procent daarvan gaat tijdens de eerste 2 dagen van de menstruatie verloren. Er is geen verband aangetoond tussen menstruatiepijn en de hoeveelheid bloedverlies tijdens de menstruatie. Weinig bloedverlies kan samengaan met veel pijn en veel bloedverlies juist met weinig pijn.

Meer weten over Menstruatie? Stel en beantwoord vragen op het subforum Menstruatie.

Terug naar boven

Bronvermelding

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Dossier in beeld

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock