Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Incontinentie

Doe de plastest

Doe de plastest

Mensen met een overactieve blaas moeten vaak opeens heel nodig plassen en kunnen hun plas vaak moeilijk ophouden. Lees verder »

Incontinentie

Incontinentie of ongewild urineverlies is een veelvoorkomend probleem. Bijna 1 miljoen Nederlanders hebben last van incontinentie. Vrouwen hebben er meer last van dan mannen. Bij mannen komt het vaak op latere leeftijd voor. De frequentie van incontinentie kan variëren van een paar keer per maand tot enkele malen per dag. Ook de hoeveelheid varieert: van een paar druppeltjes per keer tot een hele scheut. Sommige mensen hebben 's nachts last van incontinentie, andere overdag en sommige gedurende 24 uur. Veel mensen met incontinentie schamen zich en durven er daarom niet over te praten. Dat is jammer, want aan incontinentie is meestal wel degelijk wat te doen.

Terug naar boven
ADVERTORIAL

Heeft u een overactieve blaas? Doe de plastest!

Mensen met een overactieve blaas moeten vaak opeens heel nodig plassen en kunnen hun plas vaak moeilijk ophouden. Bijna een miljoen Nederlanders, mannen én vrouwen, heeft last van een overactieve blaas.

Bij een overactieve blaas trekt de blaasspier te vaak samen, zonder waarschuwing en ook als de blaas nog niet vol is. Iemand moet dan opeens heel nodig plassen, en heeft moeite de plas op te houden. Vaak lukt het niet of nauwelijks om op tijd bij de WC te zijn.

Herkent u zichzelf in deze klachten? Doe dan de plastest
Terug naar boven

Oorzaken van incontinentie

Er zijn verschillende vormen van incontinentie. De belangrijkste vormen zijn aandrangincontinentie, inspanningsincontinentie en overloopincontinentie. 1 op de 4 vrouwen en 1 op de 8 mannen hebben wel eens last van incontinentie. De oorzaken kunnen verschillen, zowel per vorm van incontinentie als per persoon. Incontinentie wordt vaak geassocieerd met een hogere leeftijd, maar kan bij elke leeftijd voorkomen. Zelfs kinderen kunnen last krijgen van incontinentie.

Oorzaken incontinentie bij vrouwen
Incontinentie bij vrouwen kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door verzwakte bekkenbodemspieren. Hierdoor lukt het niet goed om de blaas gesloten te houden, waardoor acties als hoesten of lachen al voor urineverlies kunnen zorgen. Door de bekkenbodemspieren te trainen kan deze vorm van incontinentie beter onder controle gehouden worden. Bekkenbodemspieren kunnen zwakker worden na bevallingen of baarmoederoperaties.  

Ook het verlies van mobiliteit, door lichamelijk letsel, ouderdom of bijvoorbeeld door overgewicht, kan ervoor zorgen dat het lichaam niet meer goed in staat is de blaas onder controle te houden, met incontinentie als gevolg.

Daarnaast zijn er verschillende lichamelijke kwalen die gepaard kunnen gaan met incontinentie. Een urineweginfectie zorgt bijvoorbeeld voor extra aandrang om te plassen, constipatie kan de spieren van de anus verzwakken, waardoor ontlastingsincontinentie kan ontstaan en het gebruik van bepaalde medicijnen om lichamelijke klachten tegen te gaan kan eveneens leiden tot incontinentie. Als de incontinentie optreedt na het innemen van deze medicijnen is het raadzaam om een bezoek te brengen aan de huisarts.

Oorzaken incontinentie bij mannen
Bij mannen komt incontinentie vaker voor dan bij vrouwen. Bij mannen wordt incontinentie namelijk meestal veroorzaakt door een vergrote prostaat of verwijdering van de prostaat. Dit maakt plassen moeilijker en zorgt ervoor dat de blaas vaak niet helemaal geleegd wordt. Dat leidt tot druppelen. Het prostaat kan door de jaren heen groter worden en bij de meeste mannen is deze vanaf hun 50e levensjaar zo groot, dat ze problemen kunnen krijgen met het plassen en meer kans hebben op ongewenst urineverlies.  

Daarnaast kunnen ook mannen last krijgen van incontinentie als gevolg van mobiliteitsverlies, urineweginfecties, constipatie, verzwakte bekkenbodemspieren, overgewicht en verschillende lichamelijke aandoeningen.

Incontinentie bij rokers
Ook rokers kunnen snel last krijgen van incontinentie. Het hevige, aanhoudende rokershoestje kan ervoor zorgen dat de blaas moeilijker onder controle gehouden wordt. Daarnaast heeft roken ook indirect invloed op de kans op incontinentie: roken vergroot de kans op hart- en vaatziekten, die vaak bestreden worden met urineafdrijvende geneesmiddelen.

Psychische aandoening en incontinentie
Ook een psychische aandoening kan leiden tot incontinentie. Als de hersenen niet goed merken dat er urine of ontlasting op komst is of niet in staat zijn hier op te reageren, leidt dit tot incontinentie. 

Terug naar boven

Aandrangincontinentie

aandrangincontinentieAandrangincontinentie of urge-incontinentie heeft vaak te maken met een overactieve blaas. Al bij een kleine hoeveelheid urine trekt de blaas zich samen wat zorgt voor aandrang om naar het toilet te gaan. Deze aandrang is erg sterk en niet te onderdrukken. De oorzaak van de overactieve blaas kan liggen in beschadiging van de blaaszenuwen.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Inspanningsincontinentie

Bij inspanningsincontinentie verliezen mensen urine bij bepaalde bewegingen. Dit kan gebeuren bij lachen, niezen, springen, rennen, dansen of het tillen van zware voorwerpen. Meestal zijn slecht functionerende bekkenbodemspieren de oorzaak van deze vorm van incontinentie. Hierdoor wordt de blaas niet goed afgesloten, en wordt bij druk urine ongewild naar buiten geperst.

Terug naar boven

Overloopincontinentie

Mensen met overloopincontinentie verliezen de hele dag door urine. Meestal gaat dat druppelsgewijs en vaak gebeurt dat ook ’s nachts. Bij deze vorm van incontinentie voelen mensen aandrang om te plassen, maar kunnen het niet. De blaas is hierdoor continu vol en loopt over. Een veel voorkomende oorzaak van overloopincontinentie is een vergrote prostaat. Bij vrouwen ligt de oorzaak vaak in een te sterke aanspanning van de bekkenbodemspieren.

Terug naar boven

Incontinentie-behandeling

Bij incontinentie komt vaak schaamte kijken; mensen zijn bang dat anderen het urineverlies kunnen ruiken of zien. Het sociale leven van mensen met incontinentie kan hierdoor behoorlijk worden beperkt. Gelukkig zijn er manieren om ongewild urineverlies te behandelen:

- Trainen van bekkenbodemspieren. Vaak zijn deze spieren te sterk of juist onvoldoende aangespannen. Een bekkenfysiotherapeut kan helpen dit te veranderen.
- Trainen van de blaas. Veel naar het toilet gaan werkt averechts; de klachten verergeren. Blaastraining bij een bekkenfysiotherapeut helpt om weer normaal te plassen.
- Aanpassen van toiletgedrag. Veel mensen nemen tijdens het plassen een verkeerde houding aan, plassen niet goed uit of nemen niet goed de tijd voor een toiletbezoek. Een fysiotherapeut kan helpen dit gedrag aan te passen.
- Gebruik van opvangmateriaal beperkt de gevolgen van nat worden. Hierdoor kunt u uw dagelijkse bezigheden veel gemakkelijker doen. Er is ruime keus in opvangmateriaal.
- Er bestaan blaasremmers die vooral nuttig zijn bij aandrang incontinentie.
- Een operatie aan de plasbuis of de prostaat kan uitkomst bieden. Ook het corrigeren van een verzakking van de organen in de onderbuik kan helpen tegen urineverlies.

Blijf niet alleen met urineverlies rondlopen. Uw huisarts en apotheker helpen u graag.

Meer weten over incontinentie? Stel en beantwoord vragen via ons subforum Incontinentie.

Terug naar boven

Bronvermelding

Folder ‘Urineverlies’ (2006), Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG)

Folder ‘Urineverlies’ (2010) MEDIQ Apotheek

www.urine-incontinentie.nl

Terug naar boven

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock