Verlies jij ongewild urine? Bijvoorbeeld als je niest of lacht, of je fysiek inspant door werk of sport? Dan ben je echt niet de enige. In Nederland zijn er meer dan een miljoen mensen, die hier bijna iedere dag tegenaan lopen. Bij vrouwen boven de 35 jaar is dit ongeveer 1 op de 4. Bij mannen heeft ongeveer 1 op de 8 last van dit probleem. Incontinentie komt dus heel veel voor en is een heel gewoon iets. Je hoeft je dus echt niet te schamen. Zoek vooral hulp en kijk naar mogelijke oplossingen voor jouw probleem. In dit artikel lees je meer over de oorzaken en vooral ook meer over wat jij zelf kan doen om incontinentie te verminderen. 


Waardoor komt het eigenlijk? 

Vrijwel altijd komt incontinentie door een lichamelijke of geestelijke aandoening, zoals zwakke bekkenbodemspieren, overgewicht, medicijngebruik of de ziekte van Parkinson. Ga altijd eerst naar je huisarts, om er achter te komen wat bij jou de specifieke oorzaak is van je ongewilde urineverlies. Wat in ieder geval in het algemeen het risico op incontinentie vergroot is: 

  • roken (hoesten)

  • overgewicht

  • operaties of bestralingen in bekkengebied

  • zwangerschap, bevalling en menopauze

  • ouderdom

Wat kan jij zelf doen om incontinentie te verminderen? 

Als je weet wat bij jou de oorzaak is van ongewild urineverlies, kan je gemakkelijker aan een oplossing werken die bij jou past. Wat zijn mogelijke oplossingen? 

  • Ga in ieder geval altijd plassen als je aandrang voelt. Houd je plas niet te lang op. Als je plast, zorg er dan voor dat je rustig en ontspannen je blaas leegt zonder ook maar enige druk uit te oefenen.

  • Zorg dat je genoeg blijft drinken, maar voorkomen een te veel aan dranken met cafeïne en alcohol. Deze prikkelen je blaas, zodat de kans op urineverlies toeneemt.

  • Zorg voor een gezonde leefstijl. Afvallen helpt als je te zwaar bent. Kijk eens op de website van het Voedingscentrum voor meer uitleg over een gezond gewicht. Een gezond gewicht levert je heel veel voordelen op. Maar het kan, door vermindering van de druk op blaas en bekkenbodemspieren, ook enorm helpen om incontinentie te verminderen. Bewegen en sporten versterkt je spieren. Ga dus vooral wandelen, fietsen, wat je maar fijn vindt. En stop met roken. Dit is sowieso gezond, maar vermindert ook incontinentie door hoesten.

  • Train iedere dag je bekkenbodemspieren, door deze regelmatig aan te spannen. Let op, dit moet je blijven doen om terugkerende klachten te voorkomen.

  • Jouw arts kan je ook adviseren over een operatieve ingreep.

  • Door tenslotte het juiste incontinentiemateriaal te kiezen, kan ook jouw kwaliteit van leven flink verbeterd worden. Neem vooral een kijkje op Abena.nl en lees meer over de verschillende mogelijkheden.

Zoals je ziet zijn er verschillende stappen, die je kan zetten om jouw incontinentie te verminderen. Blijf er vooral niet in je eentje mee worstelen, maar deel je probleem en zoek een oplossing die jou helpt.