Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Hoofdpijn

Drie kwart geesteszieken niet behandeld

Drie kwart geesteszieken niet behandeld

Drie van de vier Britten met een geestesziekte worden niet behandeld, ook al is het een van de grootste gezondheidsproblemen in het land. Lees verder »

Hoofdpijn

Hoofdpijn is vervelend. Zeker als het lang duurt en regelmatig terugkomt. Hoofdpijn kan tal van oorzaken hebben. De bekendste vormen van hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn, migraine en cluster hoofdpijn.

Terug naar boven

Spanningshoofdpijn

 

(Spier)spanningshoofdpijn komt het vaakst voor en kenmerkt zicht door een doffe of drukkende pijn in de schedelhuid, de slapen of de nek. Sommige mensen hebben het gevoel dat er een strakke band om het voorhoofd zit.

Spanningshoofdpijn kan een uur tot een aantal weken aanhouden. Mogelijke oorzaken zijn stress, angst en een verkeerde houding.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Clusterhoofdpijn

 

Clusterhoofdpijn is een vorm van migraine waarbij de persoon hoofdpijnaanvallen krijgt in groepen (clusters). Een aanval duurt 15 minuten tot 3 uur en kan tot acht keer per dag voorkomen gedurende een periode van een aantal dagen tot maanden. Tussen de aanvallen door is de hoofdpijn weg.

Bij mannen komt cluster hoofdpijn zes keer vaker voor dan bij vrouwen.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Migraine

Migraine is een kloppende of bonzende hoofdpijn die een aantal uren tot drie volle dagen kan duren. Meestal zit de pijn aan een kant van het hoofd. Licht en geluid worden meestal slecht verdragen tijdens een aanval. Vaak gaat migraine samen met misselijkheid of braken. Een migraineaanval kondigt zich vaak aan in een of twee stappen. In de eerste fase, die 1 tot 48 uur duurt, hebben mensen last van een stijve nek en van een veranderende stemming. Een kwart van de mensen ziet daarnaast vlak voor de aanval lichtflitsen, vlekken, golvende beelden of voelt tintelingen aan één kant van het lichaam. Dit is de aurafase die maximaal een uur duurt.

De oorzaak van migraine is onbekend. De hoofdpijn kan uitgelokt worden door spanning en vermoeidheid en door bepaalde voedingsmiddelen zoals oude kaas en rode wijn (sulfiet). Ook smaakversterkers (in kant-en-klare en Chinese maaltijden) en de zoetstof aspartaam worden in verband gebracht met migraine. Hetzelfde geldt voor alcohol. Vrouwen hebben een drie keer grotere kans op migraine dan mannen: de menstruatiecyclus en het gebruik van de pil worden mede daarom ook gezien als uitlokkers van migraine.

Terug naar boven

Overige hoofdpijn & Voorkomen

Andere oorzaken van hoofdpijn zijn koorts, verkoudheid, alcoholgebruik, schommelingen in hormoonspiegel en slecht zien. Ook medicijngebruik kan leiden tot hoofdpijn. Informatie hierover is terug te vinden in de bijsluiter van het betreffende middel.

Voorkomen van hoofdpijn
Voor alle soorten hoofdpijn gelden min of meer dezelfde regels ter voorkoming.
Zorg voor:

- Voldoende frisse lucht en ontspanning
- Regelmaat in uw eet- en slaappatroon, ook in het
  weekend
- Voldoende lichaamsbeweging

Bij spanningshoofdpijn is het aan te raden om uw werk- en slaaphouding eens kritisch te bekijken. Om achter de oorzaak van de hoofdpijn te komen, is het verder handig om een hoofdpijn dagboek bij te houden, met daarin informatie over maaltijden, bezigheden en opkomst en duur van de hoofdpijn aanval.

Terug naar boven

Medicijnen bij hoofdpijn

Bij hoofdpijn worden in eerste instantie vaak pijnstillers (paracetamol en asperine) aangeraden. Deze middelen gaan goed samen met bloedverdunners. Een andere optie zijn de ontstekingsremmers (ibuprofen, naproxen en diclofenac). Veelvuldig gebruik van deze middelen kan echter leiden tot maagproblemen. Voor migraine bestaan verder specifieke medicijnen, de zogenaamde triptanen, die tevens een gunstig effect kunnen hebben op bijverschijnselen als misselijkheid en overgevoeligheid voor licht en geluid.

Bij aanhoudende hoofdpijn is het raadzaam om uw arts te raadplegen.

Meer weten over hoofdpijn? Stel en beantwoord vragen op ons subforum Hoofdpijn.

Terug naar boven

Bronvermelding

Folder ‘Hoofdpijn’ (2008), Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG)

Folder ‘Hoofdpijn’ (2010), www.apotheek.nl en Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP)

www.hoofdpijn.nl

Farmacotherapeutisch Kompas

Merck Medisch Handboek

Terug naar boven

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock