Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Alzheimer & Dementie

Ouderdom maakt gelukkig

Ouderdom maakt gelukkig

Ouder worden is een positief proces, zeggen onderzoekers in The American Journal of Psychiatry. Lees verder »    

Alzheimer en dementie

De ziekte van Alzheimer is de bekendste vorm van dementie. De hersenfuncties worden langzaam minder door veroudering van het hersenweefsel. Mogelijk speelt de ophoping van eiwitten in de zenuwcellen van de hersenen een rol. Vernauwing van de hersenvaten of kleine herseninfarcten zijn de oorzaken van vasculaire dementie. Bij hersenonderzoek blijkt het verschil tussen de ziekte van Alzheimer en vasculaire dementie niet zo duidelijk als vroeger werd aangenomen. Voor de diagnose dementie is het verschil dan ook niet belangrijk. Zeldzamere vormen zijn de frontotemporale dementie (ziekte van Pick) en Lewy body dementie. Dementie komt vooral voor bij ouderen, al kunnen ook mensen onder de 65 jaar door de ziekte worden getroffen.

Terug naar boven

Dementiesymptomen

 

Het belangrijkste symptoom bij dementie is de geheugenstoornis. Daarnaast kunnen er een of meer cognitieve stoornissen optreden: afasie (verminderd taalbegrip, niet op woorden kunnen komen), apraxie (verminderd vermogen handelingen uit te voeren) en agnosie (verminderd vermogen voorwerpen te herkennen). Ook is er een stoornis in de uitvoerende functies: de omgeving merkt dat de patiënt steeds meer moeite krijgt met het dagelijks functioneren.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Medicatie bij dementie

 

Helaas is er nog steeds geen middel dat de dementie afdoende kan bestrijden. Bij hevige onrust en psychotische symptomen wordt haloperidol voorgeschreven. Wanneer dementie samengaat met de ziekte van Parkinson zal het middel risperidon worden gekozen. Deze middelen behoren tot de groep antipsychotica en worden liefst zo kort mogelijk gebruikt.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Diagnose dementie

Dementie moet niet verward worden met normale ouderdomsvergeetachtigheid of met pseudo-dementie. Pseudo-dementie kan optreden wanneer iemand zichzelf verwaarloost, niet meer goed eet en apathisch wordt. Dit komt wel voor na het overlijden van de partner of door andere oorzaken van eenzaamheid. Ook een depressie kan verschijnselen geven die aan dementie doen denken. Het is belangrijk dat de diagnose dementie door een arts wordt gesteld, eventueel in samenwerking met een GGZ-instelling. De huisarts kan doorverwijzen, maar hij/zij kan ook zelf de diagnose stellen. Een belangrijk hulpmiddel hierbij is de observatielijst voor vroege symptomen van dementie (de OLD). Een ander hulpmiddel is de MMSE (Mini Mental State Examination). Een lichamelijk onderzoek en eventueel aanvullend (bloed)onderzoek kunnen belangrijke informatie opleveren om de diagnose met zekerheid te kunnen stellen. De huisarts kan ook verwijzen naar een geheugenpolikliniek.

Terug naar boven

Vooruitzichten bij dementie

Dementie is een geleidelijk progressieve ziekte. Dit betekent dat de patiënt langzaam maar zeker achteruit gaat. In het begin kan iemand met dementie met hulp van familie, thuiszorg en/of dagopvang nog thuis blijven wonen.
Wanneer de dementie zo ernstig is geworden dat de partner of mantelzorger overbelast raakt, volgt een indicatie voor de psychogeriatrische afdeling van een verpleeghuis. Dit is een zogenaamde ‘gesloten afdeling’, zodat de dementerende niet buiten de deur kan gaan dwalen.

Daarnaast bestaan er ook kleinschalige voorzieningen, waarbij een kleine groep dementerenden met verzorging en begeleiding gezamenlijk een huis bewoont.

Terug naar boven

Meer over dementie

Dementie is een ziekte die niet alleen de patiënt, maar ook de naaste omgeving treft. De Stichting Alzheimer Nederland biedt veel informatie en bijeenkomsten (Alzheimer café) voor mantelzorgers en dementerenden.

Meer weten over Alzheimer & Dementie? Stel en beantwoord vragen op het subforum Alzheimer & Dementie.

(Bronnen: NHG-Standaard Dementie; Stichting Alzheimer Nederland)

Terug naar boven

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Dossier in beeld

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock