Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Aambeien

Hoe kun je aambeien voorkomen?

Hoe kun je aambeien voorkomen?

Aambeien zijn niet altijd te voorkomen. Ze ontstaan namelijk uit zwakke plekken in de buurt van de anus. Lees verder »

Wat zijn Aambeien?

Aambeien, oftewel gezwollen bloedvaten, kunnen bij iedereen voorkomen. Toch heeft lang niet iedereen te kampen met deze pijnlijke – en soms wat genante – kwaal. Aambeien komen vooral voor bij zwangere vrouwen en mensen die te veel druk uitoefenen op de toch al zwakke bloedvaten bij de anus. Het is aan te raden aambeien snel te behandelen en de onderliggende oorzaak aan te pakken. Anders bestaat de kans dat de aambeien niet meer weg te krijgen zijn.

Terug naar boven

Aambeien voorkomen

Aambeien zijn niet altijd te voorkomen. Ze ontstaan namelijk uit zwakke plekken in de buurt van de anus. Ze beginnen vaak echter pas problemen te geven als deze zwakke plekken te veel druk te verduren krijgen en opzwellen. Dit kan voorkomen worden door regelmatig te bewegen en het gewicht op peil te houden. Ook is het belangrijk om veel vezels te eten. Die zorgen er voor dat onze stoelgang veel makkelijker verloopt, waardoor het niet nodig is om te persen of kracht te zetten op die zwakke plekken.

Tot slot is het verstandig goed op hygiëne te letten en de inname van koffie, koolzuurhoudende dranken, suiker en thee zoveel mogelijk te vermijden. Een gezonde levensstijl is dus eigenlijk het beste preventiemiddel.

Terug naar boven

Aambeien behandeling

Er zijn twee soorten aambeien: de uitgezakte aambeien en ‘gewone’ aambeien. Aambeien die eenmaal uitgezakt zijn, blijven uitgezakt. Deze kunnen wel behandeld worden, maar gaan niet meer weg.

‘Gewone’ aambeien kunnen zelf behandeld worden. Bij de drogisterij zijn verschillende producten verkrijgbaar met verkoelende gel, die de branderigheid en jeuk wegnemen. Die middelen bestrijden echter alleen de symptomen. Voor het verminderen of laten verdwijnen van de aambeien is een gezonde(re) levensstijl noodzakelijk.

Werkt gezond(er) leven niet en blijven klachten aanhouden, neem dan contact op met de huisarts. Die kan door middel van een inwendig en/of uitwendig onderzoek vaststellen wat er precies aan de hand is en aan de hand daarvan een behandelplan opstellen. Afbinden, dichtschroeien of inspuiten zijn mogelijke opties.
Terug naar boven

Aambeien symptomen

Wie last van aambeien heeft, voelt dat vrij snel: aambeien kunnen een wat opgepropt gevoel geven. Als ze kapot gaan, komt daar nog eens een branderig en jeukend gevoel bij. Omdat aambeien erg gevoelig zijn, kunnen ze bij de ontlasting of het afvegen ook een beetje bloed achterlaten. Dat laatste verschijnsel kan het beste zo snel mogelijk gemeld worden aan een dokter, omdat bloedverlies ook andere (soms gevaarlijkere) oorzaken kan hebben.

Terug naar boven

Handig om te weten!

- Ga bij aanhoudende klachten altijd naar de huisarts. De klachten die het resultaat zijn van aambeien, zijn vergelijkbaar met de klachten bij een afwijking aan de anus of endeldarm
- Zwangere vrouwen krijgen sneller last van aambeien, omdat hun darmen tijdens de zwangerschap trager zijn en de druk op de bekkenbodem groter wordt
- Veel water drinken verkleint de kans op aambeien
- Gebruik geen zeep of geparfumeerd toiletpapier om de aambeien schoon te maken. Dit kan juist voor ergere irritaties zorgen
- Veel van de onderzoeken die de dokter uitvoert, kunnen ook onder verdoving plaatsvinden. Vraag daar gerust naar!

Meer weten over Aambeien? Stel en beantwoord vragen op het subforum Aambeien.
Terug naar boven

Bronvermelding

Zwanger Fit, Helga D. Hentzepeter-van Ravensberg. Bohn, Stafleu, van Loghum, 2008.

Obstipatie: oorzaken, gevolgen en behandeling van een moeilijke stoelgang, Prof. Dr. A. J. P. M. Smout. Inmerc bv, in samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting, 2001.

‘Modern treatments for internal haemorrhoids’, J. L. Pfenniger. British Medical Journal, 1997.

‘How to treat haemorrhoids’, G. Brisinda. British Medical Journal, 2000.

Terug naar boven

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Dossier in beeld

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock