We zijn helaas nog niet van Covid af en nu is de herfst ook begonnen: het seizoen waarin verkoudheid en griep de kop opsteken. Het ziektebeeld en de symptomen van verkoudheid, griep en Covid lijken op elkaar. Toch zijn de ziektes niet hetzelfde en zijn er wel degelijk verschillen. Voel jij je niet lekker en twijfel je of je één van deze ziektes hebt? In dit artikel helpen we je de verschillen tussen verkoudheid, griep en Covid te herkennen.

Het verkoudheidsvirus

Je wordt niet verkouden door kou. Anders zouden mensen in koude gebieden aan de lopende band verkouden zijn. Je wordt verkouden door een verkoudheidsvirus. Er zijn meer dan tweehonderd verschillende virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken. Deze virussen verspreiden zich het meest in de herfst en winter. Dit komt doordat we dan veel binnen zijn en over het algemeen dicht op elkaar zitten en virussen makkelijker op elkaar overdragen.

De symptomen van een verkoudheid

Bij een verkoudheid raken de slijmvliezen in je neus, bijholten en keel ontstoken. Je krijgt meestal een verstopte neus of juist een loopneus. Is je neus verstopt? Dan kan neusspray helpen om je klachten te verminderen. Andere klachten die vaak voorkomen zijn keelpijn, niezen, hoesten, heesheid en temperatuurverhoging. Je krijgt gelukkig meestal geen koorts.

De griep

Griep komt meestal plotseling en verloopt heftig. Je krijgt het door het influenzavirus. De klachten lijken op die bij verkoudheid, maar gaan eigenlijk altijd gepaard met koorts en spierpijn. Andere symptomen die vaak voorkomen zijn vermoeidheid, minder eetlust, pijnlijke gewrichten en misselijkheid.

De meeste mensen komen er goed doorheen. Maar vooral ouderen, mensen die ernstig of chronisch ziek zijn of een verminderde weerstand hebben kunnen wel heel ziek worden. Complicaties die het meest voorkomen zijn bronchitis en een longontsteking. Soms komt er zelfs een schimmelinfectie bij. Het is belangrijk dat je deze complicaties snel laat behandelen.

Net als bij een verkoudheid is er geen medicijn tegen griep, maar moet je het uitzieken. Met een griepprik verklein je de kans dat je het krijgt. Die beschermt je namelijk tegen de vier soorten die op dat moment het meeste voorkomen.

Covid

Covid is een ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus SARS-CoV-2. Daarom wordt het in de volksmond corona genoemd. De klachten bij corona lijken op die van verkoudheid en griep, namelijk verhoging of koorts, vermoeidheid, een droge hoest, keelpijn, niezen en een loopneus. Net als bij verkoudheid kun je ook je reuk en/of smaak tijdelijk kwijtraken.

Iedereen kan Covid krijgen. Maar ook bij dit virus lopen vooral ouderen, chronisch of ernstig zieken en mensen met een verminderde weerstand meer risico om ernstig ziek te worden. Corona kan bijvoorbeeld trombose, bloedvergiftiging, benauwdheid en longontsteking veroorzaken. Net als bij griep kan de longontsteking gepaard gaan met een schimmelinfectie. Er is nog geen geneesmiddel tegen het coronavirus. Je kunt je er wel net als bij de griep tegen laten inenten. Zo ben je er meestal beter tegen beschermd.

Laat je testen

Doordat de symptomen op elkaar lijken, is het soms lastig om te bepalen of je verkouden bent, de griep hebt of bent geveld door Covid. Het is daarom verstandig om bij twijfel een corona-test te doen. Heb je geen corona, maar toch aanhoudende klachten? Raadpleeg dan je huisarts. Die kan je misschien helpen om zo snel mogelijk van je klachten af te komen.