Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Verkoudheid & Griep

Hoe behandelt u griep?

Hoe behandelt u griep?

Hoe kunt u griep voorkomen, of behandelen door medicijnen of bijvoorbeeld door uitzieken. Lees verder »

Verkoudheid en griep

Bijna iedereen heeft wel eens last gehad van verkoudheid of griep. Met name tijdens koude dagen – in de herfst of winter – ontkomt men bijna niet aan een verkoudheid of een griepje. Tel daar bij op dat zowel verkoudheid als griep ook nog eens besmettelijk zijn, en de kans op één van de twee wordt alleen maar groter. 

Terug naar boven

Verkoudheids- en griepsymptomen

 

Een verkoudheid begint vaak bij keelpijn en wordt gevolgd door een loopneus, spierpijn en hoofdpijn. Omdat het slijmvlies in de luchtwegen ontstoken is, zul je ook last hebben van hoest- en proestbuien, een verstopte neus en waterige ogen. 

Griep begint met dezelfde symptomen als een verkoudheid: hoofdpijn, spierpijn en vaak ook keelpijn. Hierop volgt echter een koorts waarbij de temperatuur snel op kan lopen. Ook koude rillingen zijn een bekend symptoom van griep.

Zowel bij griep als verkoudheid kan een algeheel lamlendig gevoel ontstaan. Dit wordt verergerd door lang doorlopen met klachten, maar deze niet (laten) behandelen.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Verkoudheid en griep voorkomen

 

Verkoudheid en griep zijn meestal te voorkomen door goed op de weerstand te letten. Wie gezond eet, veel beweegt en er een regelmatige levensstijl op na houdt, heeft een goede weerstand en reageert niet of amper op griep en verkoudheid bij anderen. Daarnaast helpt het om tijdelijk – bijvoorbeeld als de ‘r’ in de maand is – extra vitaminen te slikken. Vooral vitamine C helpt bij het verbeteren van de weerstand.

Bescherm jezelf daarnaast tegen besmetting door je handen regelmatig te wassen, deurklinken schoon te houden, papieren zakdoekjes maar één keer te gebruiken en zo min mogelijk met je handen in de buurt van neus en mond te komen. Dit voorkomt verspreiding van en besmetting met het virus.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Verkoudheids- en griepbehandeling

Griep en verkoudheid gaan meestal na een paar dagen vanzelf over. De verschijnselen kunnen onderdrukt worden met ibuprofen, paracetamol, keeltabletten of hoestsiroop, afhankelijk van de klachten. Houdt de verkoudheid of de griep aan, dan is een bezoekje aan de huisarts aan te raden. Mogelijk is er een andere oorzaak voor je klachten, of is een intensievere behandeling nodig.

Baby’s en oudere mensen kunnen het beste direct de huisarts bezoeken. Voor hen kan een eenvoudige verkoudheid of griep ernstigere gevolgen hebben.

Terug naar boven

Handig om te weten!

- Neem de tijd om uit te zieken; veel mensen gaan direct weer aan het werk als de ernstigste verschijnselen verdwenen zijn, maar dit zorgt er alleen voor dat de griep of verkoudheid langer door blijft zeuren.
- Veel drinken helpt tegen griep en verkoudheid. Vermijd echter koffie en alcohol.
- Verwar verlichting van de verschijnselen niet met ‘beter zijn’: het is belangrijk dat het virus echt uit je lijf verdwijnt.
- Knoflook en Echinacea kunnen een preventief effect hebben, waardoor griep minder snel vat op je krijgt.
- Let op je weerstand, dan voorkom je problemen met griep en verkoudheid. Bovendien ben je dan ook minder vatbaar voor andere virussen.

Meer weten over Verkoudheid & Griep? Stel en beantwoord vragen op het subforum Verkoudheid & Griep.

Terug naar boven

Bronvermelding

‘A Strategic Call to Utilize Echinacea-Garlic in Flu-Cold Seasons’, Tariq Abdulla, MD. Journal of the National Medical Association, vol. 92, no 1, 48-51.

‘Understanding the symptoms of the common cold and influenza’
, Professor Ron Eccles. The Lancet Infectious Diseases, volume 5, issue 11.

De Kleine Dokter, A. Vogel. B.V. Uitgeverij en Drukkerij UGN, Elburg en A. W. Sijthoff’s Uitgeversmaatschappij bv te Utrecht. Terug naar boven

Gezondheidstest

Dossier in beeld

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock