Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig

Virale infectie

Een virale infectie is een infectie die veroorzaakt wordt door een virus. Normaal gesproken heeft het lichaam voldoende weerstand om een viruste weerstaan. Als dat niet het geval is, kan een virus je lijf infecteren. Dan kun je bijvoorbeeld een koortslip krijgen, of waterpokken, gordelroos, diarree, griep of zelfs AIDS.

Terug naar boven

symptomen virale infectie

De symptomen van een virusinfectie zijn niet altijd gelijk. Ze zijn afhankelijk van de aard van het virus, de plaats waar het virus zich bevindt, je afweersysteem, je geestelijke en lichamelijke conditie en de duur van de infectie. Toch zijn er een aantal symptomen die bij vrijwel alle virale infecties merkbaar zijn:

 

Terug naar boven

oorzaken virusinfectie

Je kunt op verschillende manieren besmet raken met een virus. De meest voorkomende manieren zijn:

 • Via beschadigde huid of slijmvliezen
 • Via injecties en infusies, waarbij besmet bloed of vieze naalden gebruikt zijn
 • Via de longen, door een virus in te ademen dat bijvoorbeeld door iemand anders is uitgehoest
 • Via het maag-darmkanaal, bijvoorbeeld via eten of de handen

Een goede hygiëne is belangrijk om weerstand te bieden tegen virussen. Ook helpt het mee om te voorkomen dat je zelf virussen verspreidt.

 

Terug naar boven

virusinfectie voorkomen

Virussen zijn erg besmettelijk én er zijn er heel veel van. Verkoudheid kan bijvoorbeeld al door tenminste 200 verschillende virussen worden overgebracht. Die virussen kunnen op allerlei manieren in je systeem terechtkomen. Hierdoor is het bijna onmogelijk om ze volledig uit de weg te gaan. Wat kan wel?

 • Werken aan je weerstand, bijvoorbeeld door gezond te eten
 • Regelmatig handen wassen, ook nadat je hierin geniest hebt
 • Opletten met niesen; als je alleen bent, kun je het beste niets voor je mond houden, dan gaan de virussen het snelst dood. Is er wel iemand in de buurt, dan moet je natuurlijk voorkomen dat je de virussen naar hem/haar toestuurt
 • Opletten met bloedtransfusies en het gebruik van naalden

 

Terug naar boven

handig om te weten

 • Neem symptomen serieus en ga naar de huisarts. Die kan kijken wat er aan de hand is en of een antibioticakuur nodig is.
 • Let vooral bij kinderen op de weerstand; zij zijn makkelijke prooien voor veel virussen
 • Sinaasappels en kiwi's bevatten veel vitaminen die onder meer beschermen tegen het griepvirus
 • Een virusinfectie is niet hetzelfde als een bacteriële infectie. Een bacterie kan op eigen kracht overleven, terwijl een virus altijd een gastheer nodig heeft om te overleven of zich voort te planten. Mensen kunnen fungeren als gastheer
 • Rust en voldoende drinken helpen om virussen te onderdrukken
Terug naar boven

ontstoken oog

Virusinfectie: ontstoken oog

Een virusinfectie kan ook leiden tot een ontstoken oog. In dat geval is er sprake van een Herpes Simplex-besmetting. Dit virus kan de huid, zenuwen en slijmvliezen infecteren. Ook het hoornvlies kan hierdoor geïrriteerd raken. Het is een van de meest voorkomende Herpes-virussen. Besmetting vindt plaats door contact met iemand die het virus bij zich draagt. Nu ontstaat al een ontsteking, die niet altijd merkbaar is. De ontsteking kan echter wel merkbaar worden als de weerstand minder is, onder invloed van zonlicht of als er sprake is van stress, menstruatie of weefselschade. De ontsteking kan zich dan ook verplaatsen, bijvoorbeeld naar de lip.

Terug naar boven

huid

Virale infectie: huiduitslag

Een ander orgaan dat door een virale infectie aangetast kan worden, is de huid. Huiduitslag is vaak een reactie op een virusinfectie en kan bijvoorbeeld door een Herpes-virus veroorzaakt worden. Aan de vorm van huiduitslag is niet altijd duidelijk af te leiden door wel virus deze veroorzaakt is. Voorbeelden van uitslag die veroorzaakt kan worden door virussen zijn:

Terug naar boven

bronnen

'Virale infectie', Wikipedia.nl

Bacteriële en virale infecties, WebMD

Terug naar boven

Virus-infecties

Er zijn ca. 200 ziekte-verwekkende (= pathogene) virussen bekend, die zeer uiteenlopende ziekten kunnen veroorzaken (o.a. verkoudheid, griep, hersenvlies-onsteking, mazelen, pokken, koortslip, gordelroos, gele koorts, leverontsteking, AIDS, etc.).
Virussen zijn zeer kleine, niet met het blote oog waarneembare micro-organismen, die DNA (o.a. herpes- en pokvirus) óf RNA (o.a. griep-, verkoudheids-, mazelen- hepatitis-, wrat-, HIV- en kanker- of oncovirussen, arbo-virussen, rode hondvirus, cytomegalo-virussen, etc.) bevatten.
Virussen vermenigvuldigen zich (= replicatie) in cellen van andere organismen (= gastheer), waarna ze zich over andere cellen verspreiden en zich verder vermenigvuldigen.
Na besmetting met een virus ontwikkelt het lichaam zelf meestal afdoende weerstand (= immuniteit) om de indringer onschadelijk te maken (bijv. natuurlijke weerstand tegen verkoudheid en griep). Dit is echter niet altijd het geval (o.a. bij HIV/AIDS).

Mogelijke verschijnselen (o.a.)
De verschijnselen bij virus-infecties zijn sterk afhankelijk van de aard, de plaats en de duur van de infectie, van de conditie van het afweersysteem (= immuunsysteem) en van de algemene geestelijke en lichamelijke conditie.

zie ook:
- behandeling (= antivirale therapie)
- besmetting
- vormen
- prion-ziekten

Terug naar infectie-ziekten

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock