Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig

hoofdpijn

Bijna iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn. Het kan voorkomen als verschijnsel, bijvoorbeeld als je je hoofd hebt gestoten of bij een hersenschudding. Hoofdpijn kan echter ook een aandoening op zich zijn. Van die laatste categorie zijn er een aantal verschillende vormen, namelijk spanningshoofdpijn, clusterhoofdpijn en migraine.

Spanningshoofdpijn voelt klemmend en drukkend aan. Het kan in aanvallen komen en na een half uur weer weg zijn, maar het kan ook chronisch zijn, waarbij de pijn er doorlopend is, maar niet altijd in dezelfde mate. Spanningshoofdpijn komt regelmatig voor, met name bij vrouwen, maar ook bij kinderen en mannen.

Clusterhoofdpijn komt minder vaak voor. Hierbij voel je een stekende pijn achter en rond je oog. Clusterhoofdpijn komt ineens opzetten en komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Een aanval kan een kwartier tot drie uur aanhouden.

Migraine wordt gekenmerkt door een bonzende hoofdpijn en een algemeen gevoel van lamlendigheid. Dit is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn en is vaak erfelijk. Hoe lang een migraine-aanval duurt verschilt per persoon. Soms kan de aankondiging al weken van tevoren komen. De hoofdpijnfase zelf kan twee uur duren, maar ook twee dagen.

Terug naar boven

oorzaken spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn wordt, zoals de naam al doet vermoeden, veroorzaakt door spanningen. Dit kunnen emotionele spanningen zijn, bijvoorbeeld naar aanleiding van een stressvolle periode, maar ook fysieke spanningen, bijvoorbeeld veroorzaakt door een slechte houding. De hoofdpijn is bij spanningshoofdpijn vaak matig of licht, maar kan toch voldoende zijn om de dagelijkse activiteiten te belemmeren.

Terug naar boven

behandeling spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn kan voorkomen of verholpen worden door regelmatig te ontspannen, zowel lichamelijk als geestelijk. Zorg tijdens eventueel zittend werk voor een goede houding, neem regelmatig een warm bad of een massage en doe ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Beweeg regelmatig. Het kan ook zinvol zijn om een dagboek bij te houden, waarin je noteert wanneer je last krijgt van spanningshoofdpijn. Op die manier kan mogelijk een patroon worden ontdekt.

Ibuprofen en paracetamol kunnen verlichting bieden.

Terug naar boven

oorzaken clusterhoofdpijn

Over de oorzaken van clusterhoofdpijn is maar weinig bekend. Onderzoek heeft aangetoond dat clusterhoofdpijn zorgt voor veranderingen in de hypothalalmus, het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor de biologische klok. Daarnaast valt op dat patiënten vaak zware rokers zijn (geweest). Een concreet verband tussen roken en clusterhoofdpijn is echter niet aangetoond.

Er is wel een belangrijke trigger bekend voor clusterhoofdpijn: alcohol. Het drinken van alcohol kan een aanval in gang zetten. Wel gebeurt dit over het algemeen dan alleen tijdens de periode dat je last hebt van deze hoofdpijn.

Terug naar boven

behandeling clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn kan behandeld worden door de toediening van pure zuurstof of speciale medicijnen. Dit gebeurt altijd alleen als het ook voorgeschreven is door een neuroloog. Daarnaast zijn er speciale preventieve medicijnen verkrijgbaar, die voorkomen dat een aanval plaatsvindt. Deze moeten dagelijks ingenomen worden en worden alleen verstrekt via de neuroloog.

Terug naar boven

oorzaken migraine

Migraine is de enige vorm van hoofdpijn waarvan aangetoond is dat hij echt in de hersenen ontstaat. Als de samenwerking tussen de bloedvaten en de zenuwen in de hersenen verstoord raakt, krijg je migraine.

Net als clusterhoofdpijn heeft migraine triggers. Voor migraine zijn ze echter veel diverser. Ze kunnen te maken hebben met:

  • Voeding
  • Slaap
  • Hormonen
  • Psychologisch
  • Omgeving
  • Andere leefgewoonte

Terug naar boven

behandeling migraine

Als migraine ontstaat, is het direct behandelen meestal de beste manier om de pijn te remmen. Paracetamol is in dit geval niet heel effectief, beter is het om de huisarts speciale medicijnen tegen migraine voor te laten schrijven. Als dat geen mogelijkheid is, kies dan bij voorkeur voor oplosbare pijnstillers. Die zijn bij migraine het meest effectief, omdat ze snel in het bloed opgenomen kunnen worden.

Terug naar boven

bronnen

'Hoofdpijn; een serieuze aandoening', Boerhaave Amsterdam

'What are Headaches? What Causes Headaches?', MNT

Terug naar boven

Hoofdpijn

Naar schatting heeft 60% van de Nederlandse mannen en 80% van de vrouwen zo nu en dan tot regelmatig hoofdpijn. Ca. 4% van alle Nederlanders heeft iedere dag hoofdpijn en ca. 1% slikt iedere dag pijnstillers tegen hoofdpijn.
De twee meest voorkomende vormen van hoofdpijn zijn spanningshoofdpijn en migraine.

Symptomen van hoofdpijn

Mogelijke symptomen:
De hevigheid en duur van de klachten zijn bij hoofdpijn sterk afhankelijk van de oorzaak. De wijze van hoofdpijnbeleving verschilt sterk van van persoon tot persoon en is zowel erfelijk als cultureel bepaald.

Let op! Plotselinge, hevige hoofdpijn ( 'donderslag-hoofdpijn') kan wijzen op een ernstige hersenaandoening, zoals herseninfectie, hersenbloeding of hersentumor. Neem bij plotselinge, zeer hevige hoofdpijn zo snel mogelijk contact op met de (huis)arts!

Behandeling van hoofdpijn

Beschikbare behandelingen van hoofdpijn:
(1) Voorkómen:
- Regelmatig leven
- Regelmatig ontspannen
- Goede conditie
- Goede werkhouding
- Voldoende beweging (o.a. wandelen, fietsen, sporten)
- Regelmatig frisse lucht
- Goede nachtrust
- Matig koffiegebruik
- Matig alcoholgebruik
(2) Pijnbestrijding:
- Rust
- Ontspanningsoefeningen
- Warmte
- Gewone en spanningshoofdpijn: gewone pijnstillers, zoals paracetamol en prostaglandine-synthetase-remmers (zie ook hieronder)
- Clusterhoofdpijn (Horton's neuralgie): specialistische hulp
- Migraine: migrainemiddelen

Let op! De behandeling van hoofdpijn is sterk afhankelijk van de soort hoofdpijn en de oorzaak.

Oorzaken van hoofdpijn

Mogelijke oorzaken van hoofdpijn:
- Alcohol
- Roken
- Verkoudheid
- Griep
- Verkramping van hoofd-, nek- en/of schouderspieren door verkeerde houding en/of overbelasting(gewone hoofdpijn, spanningshoofdpijn)
- Bloedvatvernauwing (vasoconstrictie) van vaten die naar de hersenen lopen (vasculaire hoofdpijnen, zoals migraine en clusterhoofdpijn)
- Voorhoofdsholteontsteking (sinusitis)
- Verhoogde oogboldruk (zie glaucoom)
- Verhoogde hersendruk (zeer zelden) als gevolg van bijvoorbeeld een herseninfectie, -bloeding of -tumor
- Bijwerking van bepaalde medicijnen
- Combinatie van bovengenoemde oorzaken

Naar de (huis)arts?

Raadpleeg (huis)arts bij hoofdpijn:
- als de hoofdpijn ondanks behandeling niet over gaat.
- als u zware hoofdpijn heeft die u niet kan thuisbrengen.
- bij snel opkomende hoofdpijn waarbij u zich bovendien erg ziek voelt.
- bij heftige hoofdpijn na een ongeval.
- als een hoofdpijndagboek bijhoudt of wil gaan bijhouden.
- bij andere verontrustende klachten.

Vormen van hoofdpijn

De volgende vormen van hoofdpijn worden o.a. onderscheiden:
- 'Gewone' hoofdpijn, meestal zonder bekende oorzaak
- Spanningshoofdpijn als gevolg van een verhoogde spierspanning (ca. 90% van alle gevallen van hoofdpijn)
- Clusterhoofdpijn(Horton-syndroom of Horton's neuralgie)
- Migraine
- Voorhoofdsholteontsteking]
- Mengvormen

Bronnen:
- Farmacotherapeutisch Kompas
- Merck Medisch Handboek
- NHG-folder "Hoofdpijn", januari 2004

Terug naar pijn

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock