'Schijf van Vijf'-gezondheidsregels op het gebied van voeding:

(1) Eet gevarieerd
- groep 1: aardappelen, brood, deegwaren, peulvruchten (koolhydraten, eiwitten, voedingsvezels, vitaminen & mineralen)
- groep 2: groenten en fruit (vitamine C en voedingsvezels)
- groep 3: melk, melkproducten, kaas, vlees, vleeswaren, kip, vis, tahoe (eiwitten, vitaminen, kalk en ijzer)
- groep 4: margarine, halvarine, olie (vetten en vitaminen)
(2) Eet niet te veel
Te veel eten leidt vroeg of laat tot overgewicht (= obestias) en/of een slechte spijsverteringen en spijsverteringsaandoeningen (= dyspepsie)
(3) Gebruik minder verzadigd vet
Overmatig gebruik van verzadigde vetten verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.
(4) Eet veel groente, fruit en brood
(zie 1)
(5) Eet veilig
Eet regelmatig (3 maaltijden en maximaal 2 tuusendoortjes), gebruik weinig keukenzout en zorg dat het voedsel niet besmet is met micro-organismen (wassen en voldoende lang goed koken, braden, etc.) en weinig of geen schadelijke stoffen bevat.

NB.
- Drink voldoende vocht tijdens en tussen de maaltijden. Neem flink extra vocht bij een vezelrijk voedingspatroon, bij veel zweten door warm weer, zware arbeid of sporten en bij koorts, diarree en braken.
- Neem iedere dag voldoende lichaamsbeweging, zoals wandelen, fietsen, sporten en fitness.
- Vermijd overmatig gebruik van koffie, alcohol en andere genotmiddelen.

zie ook:
- overgewicht
- cholesterol-afwijkingen
- hart- en vaataandoeningen

Terug naar voeding

Bronnen
- Stichting Voedingscentrum Nederland, 2005
- Maag Lever Darm Stichting, april 2004