De Campylobacter bacterie zorgt samen met de Salmonella bacterie in Nederland voor ruim 100.000 voedsel-infecties per jaar. Jaarlijks overlijden bijna 25 mensen aan de gevolgen van een Campylobacter-infectie. Besmetting vindt vooral plaats via rauw voedsel.

Mogelijke verschijnselen (o.a.)
Misselijkheid, diarree, braken, hoofdpijn, griep, spierklachten en bij chronische besmetting maagwand-ontsteking (= gastritis) en maag-zweren (= ulcus pepticum).

Mogelijke oorzaken (o.a.)
Besmetting met de Campylobacter-bacterie via rauwe melk, rauw pluimvee, vis en slecht gewassen groenten.

Mogelijke behandelingen (o.a.)
- voorkómen van besmetting (= preventie, profylaxe) door het wassen van de handen na contact met rauw voedsel en onmiddellijk na gebruik schoonmaken van aanrecht, snijplanken, keukenmessen, etc., en het veelvuldig verschonen van vaatdoekjes.
- behandeling (zo nodig) van de verschijnselen van chronische besmetting van de maagwand.
- medicijnen: PantoPac® of maagzuur-remmer in combinatie met een antibaterieel middel

Terug naar peptische aandoeningen