Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Weerstand

Heeft u een slechte weerstand?

Heeft u een slechte weerstand?

Waaraan kunt u een slechte weerstand herkennen? Wat zijn de symptomen. Lees verder »

Weerstand

Ons lichaam krijgt dagelijks te maken met aanvallen van buitenaf: virussen, schimmels of bacteriën. Onze weerstand (of beter gezegd: ons immuunsysteem) bepaalt de mate waarin we daar last van hebben. Wie een gezonde weerstand heeft, zal weinig last hebben van de meeste aanvallen. Wie een slechte weerstand heeft, zal veel sneller ziek worden. Om te voorkomen dat je door elke verkoudheid of ieder griepvirus geveld wordt, kun je maar beter je weerstand op peil houden.  

Terug naar boven

Symptomen van slechte weerstand

 

Wie een slechte weerstand heeft, zal dat vooral lichamelijk merken: snel verkouden, snel een griepje, gevoelig voor elk virus dat in de lucht rondhangt. Bestaande kwaaltjes als een koortslip of schimmelinfecties komen sneller terug en alles waar je last van krijgt, houdt veel langer aan.

Bron afbeelding: flickr.com 

Terug naar boven

Goede weerstand

 

Een goede weerstand is voor een groot deel een kwestie van gezond leven. Het is vooral belangrijk om gezond te eten en dagelijks aan de aanbevolen hoeveelheid vitaminen te komen. Daarnaast speelt voldoende rust ook een grote rol. Het lichaam moet de kans krijgen stress en spanning kwijt te raken. Probeer bovendien in beweging te blijven en dan het liefst in de buitenlucht. Door veel buiten te zijn wordt een betere weerstand opgebouwd.

Bron afbeelding: flickr.com 

Terug naar boven

Weerstand opbouwen

Een gezond leven levert een gezonde, weerstand op. Probeer zoveel mogelijk gezond en vers te eten. Onbespoten groenten en fruit zijn vanzelfsprekend belangrijk; biologische, onbespoten voedingsmiddelen bevatten meestal geen giftige stoffen. Probeer verder zoveel mogelijk de schijf van vijf aan te houden, om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsstoffen te komen.

Een goede weerstand is echter niet alleen een kwestie van gezond eten en gezond leven. Sommige mensen hebben van nature een minder sterk immuunsysteem. Als gezond leven weinig effect lijkt te hebben, neem dan contact op met de huisarts. Die kan aanvullende tests doen om te zien of er sprake is van allergieën, een auto-immuunziekte, immuun-deficiëntie of een ander probleem. Aan de hand van die uitkomst kan een passende behandeling worden opgesteld. 

Terug naar boven

Handig om te weten!

- Het heeft geen zin om extra veel vitaminen te slikken tijdens de wintermaanden: meer innemen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid heeft alleen een positief effect bij mensen die zich erg zwaar lichamelijk inspannen.
- Wintergroenten bevatten evenveel vitaminen als de zomergroenten.
- Kijk naar wat je nodig hebt: voor baby’s, jonge kinderen, zwangere vrouwen of vrouwen die zwanger willen worden, zieken en ouderen ligt de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van bepaalde vitaminen hoger.
- Vooral voor zwangere vrouwen is het belangrijk voor een goede weerstand te zorgen. Dankzij een goede weerstand is de baby in de eerste maanden na de geboorte namelijk beter beschermd tegen invloeden van buitenaf.
- UV-straling kan de weerstand onderdrukken en kan onder meer een koortslip veroorzaken of de impact van virussen of bacteriën vergroten.

Meer weten over Weerstand? Stel en beantwoord vragen op het subforum Weerstand.

Terug naar boven

Bronvermelding

‘Vitaminen, een overzicht’, Inge Coenen (Voedingsdeskundige NICE), Nutrinews 1, 2004.

‘Hoe werkt ons immuunsysteem? Een overzicht’, W. J. Stevens, Nutrinews 12, 2001.

‘Ultraviolette straling en het immuun-systeem’, A. Sleijffers, J. Garssen, H. Van Loveren, Nederlands Tijdschrift voor Allergie, nr.5, 2002; 187-196. Terug naar boven

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock