Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Psoriasis

Wat is psoriasis?

Wat is psoriasis?

Wat houdt de aandoening in, en wat zijn de symptomen? Lees verder »

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een erfelijke, niet besmettelijke, chronische huidziekte waarbij het verhoorningsproces van de huid is verstoord. Kenmerken van de ziekte zijn rode plekken, huidschilfers, jeuk en soms pijn. Vanwege deze symptomen wordt psoriasis ook wel schubbenziekte genoemd. De psoriasisplekken zitten vooral aan de strekzijde van de ledematen, zoals de ellebogen, knieën en knokkels en/of aan het hoofd. Psoriasis komt voor bij ongeveer 2 procent van de bevolking. Meestal beginnen de klachten aan het begin van de puberteit, maar men kan op elke leeftijd last krijgen van deze ziekte. Naast diverse lichamelijke symptomen kan psoriasis van met name de zichtbare huiddelen leiden tot ernstige psychische problemen.

Terug naar boven

Behandeling van psoriasis

 

Op dit moment is het nog niet mogelijk om psoriasis te genezen. Elke behandeling van psoriasis is dan ook alleen gericht op het onderdrukken van de symptomen. Behandeling van psoriasis vindt plaats op drie manieren. Er zijn uitwendige middelen die op de huid gesmeerd moeten worden, medicijnen die ingenomen dienen te worden en er is lichttherapie met zonlicht, UV-A of UV-B.

Tot uitwendige psoriasismiddelen behoren voornamelijk vette crèmes, zalven of lotions om de huid vochtig te houden. Daarnaast zijn er corticosteroïden om de ontstekingsreactie te remmen, teerpreparaten, fotosensibiliserende middelen, salicylzuur en vitamine D-derivaten. Als de psoriasis zeer uitgebreid is of slecht reageert op lokale therapie, kan lichttherapie worden overwogen. Deze wordt vaak gecombineerd met zalftherapie om de effectiviteit te verhogen.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Oorzaken van psoriasis

 

Normaal gesproken wordt de huid geleidelijk vernieuwd: oude huidcellen worden aan de buitenkant losgelaten en er groeien aan de onderzijde van de opperhuid weer aan. Bij psoriasis is de aanmaak van huidcellen versneld en worden de teveel aangemaakte cellagen niet afgestoten. Hierdoor ontstaan plakken huid met een dikke laag onrijpe huidcellen die moeilijk afschilferen.

De oorzaak van deze verstoorde huidaanmaak is nog niet bekend. Alle symptomen wijzen op een steriele ontstekingsreactie van de huid, in combinatie met een verhoogde celdeling. Sommige wetenschappers denken dat psoriasis wordt veroorzaakt door milieufactoren. Andere wijten de ziekte aan een aangeboren afwijking in de vorming van de huid die zich openbaart na plaatselijke huidbeschadiging of ontsteking. Maar de feitelijke oorzaak is dus nog niet bekend. Duidelijk is wel dat de genen een grote rol spelen in het ontstaan ervan. Ook stress, wonden, roken, bepaalde infecties en reacties op medicijnen kunnen van invloed zijn.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Medicijnen tegen psoriasis

Er zijn verschillende medicijnen die tegen psoriasis ingenomen kunnen worden. Deze medicijnen hebben echter vaak forse bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen van het medicijn cyclosporine zijn bijvoorbeeld nierfunctiestoornissen, verhoging van de bloeddruk die soms gepaard gaat met zwelling in het gezicht, moeheid, hoofdpijn, darmklachten, toename van de haargroei en tandvleeshypertrofie. Medicijnen zijn daarom doorgaans gereserveerd voor de behandeling van matig ernstige tot ernstige vormen van psoriasis. Een keuze maken tussen de verschillende mogelijkheden vindt altijd plaats in overleg met de behandelend arts.

Terug naar boven

Meer weten over psoriasis

Bij ongeveer 25 procent van de psoriasispatiënten treedt een spontane verbetering van de verschijnselen op. Dit gegeven is soms de oorzaak van enthousiaste meldingen van dubieuze wondermiddelen en methoden.

Terug naar boven

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Dossier in beeld

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock