Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Pijn

Wat is pijn?

Wat is pijn?

Pijn is een signaal dat er iets mis is met het lichaam en/of de psyche. Lees verder »

Pijn

Pijn is een signaal dat er iets mis is met het lichaam en/of de psyche. Het uit zich als een onaangenaam tot ondraaglijk gevoel dat dof, zeurend of stekend kan zijn en plaatselijk of overal in het lichaam kan voorkomen. Plaatselijke pijn wordt ook wel lokale pijn genoemd. Pijn die overal voorkomt noemt men gegeneraliseerde pijn. Omdat pijn een zuiver persoonlijke, subjectieve beleving is, kan een ander niet of nauwelijks beoordelen hoeveel pijn iemand voelt. Daarnaast verschilt ook de wijze waarop pijn wordt beleefd niet alleen sterk van persoon tot persoon, maar kan het ook bij één en dezelfde persoon sterk variëren. Wel is het onderscheid te maken tussen acute pijn en chronische pijn. Acute pijn is pijn die plotseling ontstaat en relatief kort duurt. Met relatief kort wordt enkele uren, dagen of weken bedoeld.

Aanhoudende/langdurige oftewel chronische pijn kan enkele maanden tot levenslang duren. Het is bekend dat chronische pijn veel meer gevolgen kan hebben voor de kwaliteit van leven en ook kan leiden tot andere secundaire stoornissen zoals angst en depressie, die dan weer kunnen leiden tot een verergering van de pijn. Ten slotte is er ook een aparte groep pijn die typisch is voor kanker, vaak in de laatste, terminale fase.

Terug naar boven

Oorzaken van pijn

 

Pijn kan ontstaan door tal van redenen, waaronder verwondingen, abcessen (pusophopingen), plaatselijke druk door vochtophoping, kneuzingen, verrekkingen, krampen, kolieken en ontstekingen. Bij dit soort lichamelijke pijn komen stoffen vrij die de pijnreceptoren van de gevoelszenuwen prikkelen. Daarnaast kan er ook sprake zijn van druk op de pijn- en/of tastreceptoren. De centrale verwerking van pijnsignalen vindt vervolgens plaats in de thalamus in de tussenhersenen.

Naast lichamelijke of somatische pijn met een lichamelijke oorzaak bestaat er ook psychosomatische pijn; lichamelijke pijn met een psychische oorzaak. Pijn die voornamelijk geestelijk wordt gevoeld wordt psychische pijn of geestelijk lijden genoemd. Voor ingebeelde pijn kan geen oorzaak  worden gevonden. Hieronder valt ook fantoompijn, oftewel pijn in lichaamsdelen die er niet meer zijn. Ten slotte is er ook nog pijn bij kanker, die meestal veroorzaakt wordt als gevolg van tumoren, maar ook kan ontstaan als gevolg van de behandeling, door bijkomende ziekten of andere factoren.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Medicijnen bij pijn

 

Bij acute pijn kunnen pijnstillers oftewel analgetica ingenomen worden. Een voorbeeld hiervan is paracetamol. Bij chronische pijn worden naast of in plaats van pijnstillers ook wel cannabis en canabinoïden voorgeschreven. Bij hevige pijn kan het gebruik van opiumachtige pijnstillers oftewel opioïden worden overwogen. Denk hierbij aan morfine of morfineachtige pijnstillers. Bij een goede individuele instelling van de dosering is de kans op lichamelijke gewenning of geestelijke afhankelijkheid relatief klein. Ook kunnen combinaties van eenvoudige en sterke pijnstillers worden toegepast.

Behandeling van psychische klachten als angst, depressie en psychosen gebeurt met psychofarmaca. Als een patiënt met pijn bij kanker plotseling hevige pijn voelt, kan hij of zij zichzelf via een infuuspompje een snelwerkende pijnstiller toedienen. Het kan nodig zijn om pijnbestrijding bij kankerpatiënten te ondersteunen met psychofarmaca, zoals antidepressiva, angstwerende middelen of antipsychotica.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Behandeling van pijn

Pijn kan op verschillende manieren behandeld worden. Bij het behandelen van pijnklachten zal eerst worden gekeken naar de oorzaak van de pijn en of deze kan worden weggenomen, bijvoorbeeld door middel van antibiotica of een operatieve ingreep. Dit wordt ook wel causale of curatieve pijnbestrijding genoemd. De eigenlijke pijn bestrijden met pijnstillers wordt ook wel verzachtende of palliatieve pijnbestrijding genoemd. De behandeling is geheel afhankelijk van de aard, hevigheid en last van de pijn. Bij terminale pijn wordt vaak psychotherapeutische en/of geestelijke begeleiding aangeboden. Deze is vooral gericht op het voorkómen van onnodig pijn lijden.

Meer weten over Pijn? Stel en beantwoord vragen op het subforum Pijn.

Terug naar boven

Bronvermelding

'Wat is pijn?', Dutch Pain Collaboration, www.pijn.com

'Pijn bij kanker', www.oncoline.nl

'Wat is pijn?', KWF Kankerbestrijding,

Terug naar boven

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Laatste forum reacties

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock