Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Overgang

Wat is de overgang?

Wat is de overgang?

De overgangsjaren duren gemiddeld vier jaar, en wordt ook wel de menopauze gehord. Waar aan kunt u het herkennen? 
Lees verder »

Wat is de overgang?

De overgangsjaren worden ook wel wisseljaren of climacterium genoemd. Het is de levensperiode waarin de vruchtbaarheid als gevolg van ouderdom geleidelijk afneemt en uiteindelijk geheel wegblijft. Deze overgangsperiode duurt gemiddeld vier jaar, en wordt bij de vrouw de menopauze genoemd. De menopauze is te herkennen aan opvliegers (korte, hevige warmteaanvallen), het stoppen van de menstruatie en een droge vagina. Verder kan de menopauze gepaard gaan met klachten als postmenopauzale osteoporose, een droge huid, minder zin in seks, plasproblemen, psychische klachten, vermoeidheid en zweetaanvallen. Bij de man wordt de overgang ook wel de andropauze genoemd. Tijdens de andropauze verdwijnt de testosteron-ochtendpiek die zorgt voor de verhoogde testosteronbloedspiegel en peniserectie in de vroege ochtend. Andere verschijnselen zijn een afname van de spierkracht, depressie, erectiestoornissen, impotentie, lusteloosheid, minder zin in seks, psychische klachten en vruchtbaarheidsstoornissen.

Terug naar boven

Oorzaken van de overgang

 

Een vrouw raakt ergens tussen het veertigste en zestigste levensjaar in de overgang door een geleidelijk afname van de activiteit van de eierstokken. Hierdoor neemt de productie van de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progestageen af, wat leidt tot de klachten die in deze periode nogal eens ontstaan. De gemiddelde leeftijd waarop de menopauze begint is 52 jaar en de gemiddelde duur 6 jaar. Menopauzeklachten kunnen ook ontstaan door  een operatieve verwijdering van de baarmoeder en/of eierstokken. Bij mannen neemt rond deze leeftijd van 52 jaar de testosteronproductie geleidelijk af, wat leidt tot de klachten die horen bij de andropauze.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Zwangerschap tijdens de overgang

 

Naarmate de vrouw ouder wordt, is zij minder vruchtbaar. Een zwangerschap kan echter nog altijd ontstaan! Pas als de menstruatie een jaar is weggebleven, kun je ervan uitgaan dat een bevruchting niet meer zal optreden. Tot die tijd moet er dus gezorgd worden voor betrouwbare anticonceptie.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Medicijnen bij de overgang

De huisarts kan indien nodig mannelijke of vrouwelijke geslachtshormonen (respectievelijk testosteron of oestrogeen) voorschrijven, waardoor de klachten veroorzaakt door de overgang verdwijnen. Als vrouwen nog menstrueren, kan het toedienen van hormonen het beste plaatsvinden door inname van de anticonceptiepil. Als de menstruaties definitief zijn gestopt, wordt een lagere dosering hormonen voorgeschreven, eventueel in combinatie met prostageentabletten. Vrouwen die borstkanker of baarmoederslijmvlieskanker gehad hebben, mogen echter nooit oestrogenen gebruiken omdat daardoor de kankercellen geactiveerd kunnen worden. Ook voor vrouwen die ooit trombose of een longembolie gehad hebben, is het middel niet toegestaan, evenals voor vrouwen met een ernstige leverkwaal. Zij kunnen wel proberen of zij baat hebben bij het middel clonidine. Klachten van de vagina of de urinewegen kunnen worden behandeld door enige tijd ter plaatse oestrogenen toe te dienen in de vorm van een vaginale crème of vaginale tabletten.

Terug naar boven

Behandeling van overgangsklachten

Er zijn enkele dingen die je zelf kunt doen om de klachten die gepaard gaan met de overgang te verminderen. Probeer zo gezond mogelijk te leven en zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Een volwaardige en gevarieerde voeding ondersteunt het veranderingsproces dat zich tijdens de overgang voltrekt. Vooral bij een frequente en heftige menstruatie is een gezonde voeding met voldoende ijzer belangrijk. Vermijd stoffen en voedingsmiddelen die opvliegers verhevigen, waaronder alcohol en roken. Zijn er problemen met de seksualiteit, bespreek die dan met de partner. Omdat de schede droger is dan voorheen, is het voorspel belangrijker en kan het nodig zijn een glijmiddel te gebruiken. Bij problemen met het ophouden van de plas kunnen oefeningen van de bekkenbodemspieren verbetering geven. Als ook sociale en psychische factoren meespelen, probeer je leven dan, eventueel in samenspraak met de partner of het gezin, opnieuw richting en inhoud te geven. Praten over klachten en gevoelens met anderen delen kan helpen om de klachten in een ander kader te plaatsen.

Meer weten over de Overgang? Stel en beantwoord vragen op het subforum Overgang.

Terug naar boven

Bronvermelding

Patiëntenbrief 'De overgang', Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG)

Terug naar boven

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock