Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Mondverzorging

Kokosolie maakt tanden sterk

Kokosolie maakt tanden sterk

Wil je sterke, gezonde tanden? Dan kan kokosolie de oplossing bieden. De olie die gemaakt wordt van kokosnoten valt namelijk de bacterie aan die zorgt voor tandbederf. Lees verder »

Mondverzorging

Een mooi en verzorgd gebit is belangrijk. Niet alleen zorgt een stralend en schoon gebit voor een goede eerste indruk, maar een goede mondverzorging heeft ook een sterke relatie met gezondheid. Wie het gebit slecht verzorgt, loopt een verhoogd risico op tandvleesontsteking en andere mondinfecties. De meeste mondinfecties beperken zich tot het slijmvlies van het mond- en keeloppervlak en het tandvlees, en uiten zich als een branderig of pijnlijk gevoel in de mond en keel, zweertjes en pijn tijdens het kauwen en/of slikken. Infecties kunnen veroorzaakt worden door bacteriën, virussen, schimmels, gisten of parasieten, en zijn het beste te bestrijden met ontsmettingsmiddelen die de ziektekiemen doden.

Terug naar boven

Aften

 

Aften zijn pijnlijke zweertjes aan de binnenkant van de lippen of wangen en onder de tong. Ze hebben meestal een doorsnede van 3 tot 4 mm en een ontstoken rode rand, en verdwijnen na 1 tot 2 weken weer spontaan. Soms zijn aften heel hardnekkig en keren ze regelmatig terug. Ongeveer één op de vijf volwassenen heeft soms last van aften.

Aften kunnen ontstaan door een infectie met een bacterie of virus, vooral bij een verminderde lichamelijke weerstand. Mensen met een slechte mondhygiëne, met name rokers, hebben meer kans op aften. Andere oorzaken zijn gebitsproblemen, een slecht passend kunstgebit of een wondje in de mond bijvoorbeeld doordat je per ongeluk op de binnenkant van je wang bijt of te heet eten of drinken tot je neemt. Ook te krachtig poetsen kan aften veroorzaken.

Aften zijn te voorkomen door een goede conditie en mondhygiëne, door rustig te kauwen en de tanden niet te hard te poetsen en/of flossen. Sommige tandpasta’s met enzymen lijken klachten te kunnen verminderen. Daarnaast zijn er diverse medicijnen waaronder aanstipvloeistoffen of pijnstillers om de pijn te verlichten, ontsmettende mondspoelingen en zuigtabletten voor de mondontsmetting. Bij ernstige klachten of vaak terugkeren van aften wordt een bezoek aan een tandarts aanbevolen.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Droge mond

 

Het voortdurend last hebben van een droge mond komt heel veel voor. Het is het gevolg van een te geringe productie van speeksel door de speekselklieren. Mensen met een droge mond hebben een aanhoudend dorstgevoel, een branderig gevoel, droge en plakkerige slijmvliezen, moeite met slikken en kauwen en/of spreken, taai slijm of problemen met het kunstgebit. Bij het ouder worden neemt de speekselproductie geleidelijk af en het zijn dan ook vooral ouderen die last hebben van dit probleem.

Een droge mond kan daarnaast ook veroorzaakt worden door fysieke inspanning, spanning en stress, overmatig alcoholgebruik, bepaalde ziekten, bestraling en als bijwerking van bepaalde medicijnen. Indien mogelijk kan als behandeling deze onderliggende oorzaak aangepakt worden.

Op korte termijn kan regelmatig een slokje water drinken helpen. Kauwgom kauwen stimuleert de speekselklieren tot het extra aanmaken van speeksel. Beperk daarnaast het gebruik van koffie, alcohol en koolzuurhoudende dranken. Tot de overige behandelmethoden behoren speekselproductie stimulerende middelen en kunstspeeksel.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Slechte adem (halitosis)

Iedereen heeft wel eens last van een slechte adem, bijvoorbeeld in de ochtend of na het eten van knoflook of uien. In deze gevallen verdwijnt de slechte adem door de tanden goed te poetsen en eventueel te flossen of te spoelen met mondwater. Sommige mensen kampen echter met een chronisch slecht ruikende of stinkende adem uit de mond. Deze kan veroorzaakt worden door onvoldoende mondhygiëne,  tandvleesbloedingen, spijsverteringsstoornissen, maagaandoeningen en leveraandoeningen. De behandeling van een slechte adem is afhankelijk van de oorzaak ervan. In eerste instantie komen mensen met een slechte adem terecht bij de tandarts of huisarts. Zij zullen adviezen geven voor wat betreft voeding, een gezonde spijsvertering en een goede mondhygiëne. Wanneer de klachten blijven bestaan, moet er verder gezocht worden naar de oorzaak, bijvoorbeeld door een mondhygiënist, KNO-arts, diëtist of MDL-arts.

Terug naar boven

Bronvermelding

'Aften', www.huidarts.info

'Droge mond', www.huidinfo.nl

'Slechte adem', Maag Lever Darm-stichting, www.mlds.nl

Terug naar boven

Consumed op facebook

Dossier in beeld

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock