Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Huid

Tomaatje houdt de huid jong

Tomaatje houdt de huid jong

Je huid tegen veroudering én de zon beschermen hoeft niet langer met dure crèmes. Uit tests is gebleken dat tomaten eten minstens zo effectief is. Lees verder »

De huid

De huid is het grootste menselijk orgaan en beschermt tegen uitdroging, onderkoeling en andere prikkels van buitenaf. Wie de klappen opvangt raakt wel eens gewond: huidproblemen zijn daarom veelvoorkomend. Ruim een miljoen mensen hebben er last van.

Terug naar boven

Acne

 

Acne (of jeugdpuistjes) komen het meest voor bij mensen tussen de 15 en 25 jaar. Ook op latere leeftijd kunnen mensen er last van houden of krijgen. Acne ontstaat wanneer talgklieren in de huid verstopt raken en gaan ontsteken. Talg is een vettige stof die een beschermende laag op onze huid vormt. Acne zit vaak in het gezicht, maar soms ook op rug, schouder of borst. Acne wordt meestal veroorzaakt door hormoonveranderingen. Vrouwen hebben vaak tijdens de menstruatie extra last van acne. Ook bijwerkingen van bepaalde medicijnen, chemische stoffen en stress kunnen leiden tot acne.

In verreweg de meeste gevallen gaat acne na een aantal jaren vanzelf over. Als de acne langer aanhoudt of ernstige vormen aanneemt is het verstandig om een arts te raadplegen. Dat geldt ook als u of uw kind er psychisch veel last van ondervindt.

Acne kan op een aantal manieren worden behandeld:
- Was uw huid met lauw water en gebruik zo min mogelijk zeep.
- Gebruik liever geen make-up, of gebruik make-up op waterbasis. Verwijder make-up met lauw water.
- Vermijd contact met acne. Uitknijpen of -drukken veroorzaakt nieuwe puistjes.
- Er zijn veel anti-acne middelen verkrijgbaar, die niet allemaal helpen. Middelen met benzoylperoxide en salicylzuur werken aantoonbaar.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Eczeem

 

Eczeem is een ontsteking van de huid. Eczeem jeukt enorm. Krabben kan kort verlichting geven, maar vergroot de kans op een infectie. Veel kinderen hebben last van eczeem, maar groeien erover heen. Toch houdt 1 op de 4 volwassenen last van deze vorm van huiduitslag.

Vormen van eczeem
Constitutioneel eczeem is de meest voorkomende vorm van eczeem. Het is een chronische huid aandoening die vaak erfelijk bepaald is. Bij opkomst is de huid rood, warm en gezwollen. Later gaan de bultjes en blaasjes open en drogen in. De huid wordt dan schilferig en stroef. Constitutioneel eczeem word veroorzaakt door overgevoeligheid voor bepaalde prikkels. De prikkels verschillen van persoon tot persoon: warmte, droge lucht, huisdieren, moeheid, stress, voedingsmiddelen en cosmetica kunnen allen de boosdoener zijn.

Andere vormen van eczeem zijn:
- Seborrisch eczeem; overgevoeligheid voor gist.
- Contacteczeem; overgevoeligheid voor bepaalde stoffen.
- Dyshydrotisch eczeem of blaasjeseczeem aan vingers en tenen; oorzaak is onbekend.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Huiduitslag

Huiduitslag is er in vele soorten en maten en kan ontstaan door een infectie, door overgevoeligheid voor medicijnen of voedingsmiddelen of door een allergische reactie.

Een allergische huidreactie kan veroorzaakt worden door een insectensteek of –beet. Een andere oorzaak kan een voedselallergie zijn. Bij een zeer heftige reactie op een insectensteek of -beet is het verstandig om een arts te bezoeken. Bij voedselallergie kan via een allergietest worden achterhaald wat de oorzaak van de huiduitslag is. Ook eczeem is een vorm van huiduitslag.

Terug naar boven

Behandeling van eczeem

Met een aantal tips kunt u eczeem voorkomen of verminderen:
- Douche kort en lauw
- Gebruik geen zeep, of alleen een PH-neutrale zeep
- Gebruik geen geparfumeerde shampoo of douchegel
- Vermijd droge lucht
- Houd uw huid vettig
- Zorg voor voldoende rust en ontspanning in uw leven

Er zijn veel zalfjes en crèmes ontwikkeld tegen eczeem, onder andere met hormonen, teer, zink of olie. Welke voor u werken is een kwestie van uitproberen. Vraag uw arts of apotheker hierbij om hulp.

Terug naar boven

Jeuk

Bij veel huidaandoeningen komt jeuk kijken. Jeuk kan ook andere oorzaken hebben. Bij langdurige jeuk of bij jeuk op grote oppervlakten is een bezoek aan een arts aan te raden. Krabben bij jeuk is heel logisch, maar werkt averechts. U kunt de jeukende plekken beter behandelen met verkoelende huidmiddelen. Jeuk wordt namelijk minder bij afkoeling van de huid.

Meer weten over Huid? Stel en beantwoord vragen op ons subforum Huid.

Terug naar boven

Bronvermelding

Folder ‘Eczeem’ (2009), www.apotheek.nl en Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP)

Folder ‘Jeugdpuistjes’ (2006), Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG)

Farmacotherapeutisch Kompas

Merck Medisch Handboek

www.gezondheidsnet.nl

Terug naar boven

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Dossier in beeld

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock