Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Hooikoorts

Wat is hooikoorts?

Wat is hooikoorts?

Wat is hooikoorts precies, wanneer zijn de hooikoorstssymptomen duidelijk aanwezig? Lees verder »

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen op stuifmeel (pollen). Stuifmeel zit in grassen, planten, struiken en bomen en hangt alleen tijdens de bloeiperiode in de lucht. De hoeveelheid stuifmeel in de lucht kan per jaar verschillen; in 2011 blijken we volgens allergie-expert Marc Piessens te maken te hebben met een recordaantal pollen in de lucht, waardoor hooikoortssymptomen extra duidelijk aanwezig zijn. De naam hooikoorts is overigens misleidend. Men legde vroeger onterecht de link tussen hooikoorts en de hooiperiode, de tijd waarin de meeste stuifmeel in de lucht hangt.

Terug naar boven

Klachten bij hooikoorts

 

Hooikoortspatiënten hebben vaak klachten aan neus, ogen en keel. Neusklachten zijn jeuk, niesbuien en een loopneus die later vaak overgaat in een verstopte neus. Door de verstopping voelt het hoofd van hooikoorts patiënten vaak vol aan. Ook kan het leiden tot hoofdpijnklachten. Klachten aan de ogen zijn jeukende ogen, tranende ogen of een branderig gevoel. Ook keelklachten komen veel voor, met name een droog of branderig gevoel, waarbij hooikoortspatiënten ook last kunnen hebben van (kriebel)hoest. Soms hebben patiënten ook echt last van koortsige periodes.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Hooikoorts in lente en zomer

 

Hooikoorts is een seizoensziekte, want alleen tijdens de bloeiperiode hangt er stuifmeel in de lucht. Het begin van het hooikoorts seizoen is elk jaar anders en wordt bepaald door het weer: hoe strenger de winter des te later ontwaakt de natuur. Grofweg loop het seizoen van eind februari tot september. Bomen produceren met name in de lente stuifmeel. Grassen en onkruid bloeien later: vanaf mei tot diep in de zomer. Een hooikoorts patiënt is niet automatisch allergisch voor alle soorten stuifmeel.

Via bloedonderzoek of een huidtest is te achterhalen welke bloeiers voor een allergische reactie zorgen. Informeer hiernaar bij uw huisarts.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Hoe ontstaat hooikoorts?

Ieder mens reageert afwerend op het moment dat de slijmvliezen in aanraking komen met stuifmeel. Het lichaam maakt dan antistoffen aan. Bij mensen met hooikoorts is de reactie echter heftiger dan bij andere mensen. Waarom is niet bekend. Wel weten we dat in sommige families vaker hooikoorts voorkomt dan in andere.

Veel mensen krijgen hooikoorts tussen hun 15e en 25e jaar. Vaak worden de klachten na een jaar of tien minder heftig.

Terug naar boven

Medicijnen bij hooikoorts

Hooikoorts is niet te voorkomen, stuifmeel is nu eenmaal niet uit de lucht te filteren. Er zijn wel medicijnen die de klachten kunnen verminderen. Tabletten met cetrizine of loratadine werken 24 uur, en pas gemiddeld 2 uur na inname. Neusspray met azelistine of cromoglicinezuur werkt al na een kwartier. Bij oogklachten kunt u naast de tabletten ook druppels met cromoglicinezuur gebruiken.

 

Terug naar boven

Hooikoorts tips

Naast het gebruik van medicatie zijn er nog een aantal dingen die u kunt doen om uw klachten te verminderen:

- Bescherm uw ogen met een zonnebril.
- Wrijf niet in uw ogen. Ze kunnen hierdoor gaan ontsteken. Verminder de klachten door te spoelen met lauw water of leg een koude doek op uw ogen.
- Houd ramen zoveel mogelijk gesloten, vooral van uw slaapkamer.
- Stofzuig regelmatig, stuifmeel slaat snel neer.
- Vooral op zonnige en winderige dagen is er veel stuifmeel in de lucht. Volg ook het hooikoorts bericht op radio, teletekst of internet. Op internet zijn pollenkalenders te vinden met de bloeiperiode van verschillende planten en bomen
- Aan zee en hoog in de bergen is minder stuifmeel aanwezig. Bij het boeken van uw vakantie kunt u hiermee rekening houden.

Meer weten over Hooikoorts? Stel en beantwoord vragen op ons subforum Hooikoorts.

Terug naar boven

Bronvermelding

Folder ‘Hooikoorts’ (2009), Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG)

Folder ‘Hooikoorts’ (2010), www.apotheek.nl en Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der

Pharmacie (KNMP)

Farmacotherapeutisch Kompas

Merck Medisch Handboek   

Terug naar boven

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Dossier in beeld

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock