Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Dossiers Nieuws & Blogs
Ziektebeelden Gezondheidstests
Medicijnen Overig
dossier

Astma

Wat is astma?

Wat is astma?

Wat is astma precies voor aandoening? Lees verder »

Wat is astma?

Astma is een luchtwegaandoening met de volgende verschijnselen: benauwdheid, kortademigheid, ademnood tijdens inspanning, piepende ademhaling, hoesten met of zonder slijm, allergische neus- en oogklachten. Bij een astma-aanval trekken de bronchiën (lagere luchtpijpvertakkingen) krachtig samen, waardoor ernstige benauwdheid (dyspnoe) kan ontstaan. Een langdurige astma-aanval wordt in medische termen 'status asthmaticus' genoemd.

Terug naar boven

Oorzaken van astma

 

De belangrijkste oorzaken van astma zijn ontsteking en overgevoeligheid (hyperreactiviteit) van het longweefsel. Ook virusinfecties van de longen spelen een rol. Kinderen met astma vallen vaak al vroeg op door een atopische conditie. Ze hebben dan constitutioneel (atopisch) eczeem en/of allergische rhinitis (hooikoorts). De erfelijke aanleg voor astma, constitutioneel eczeem en allergische rhinitis wordt het atopisch syndroom genoemd. Kinderen met een atopische constitutie kunnen overgevoelig reageren op pollen, huisstofmijt, reinigingsmiddelen, chemicaliën, bepaalde voedingsmiddelen en wollen kleding. Het lichaam maakt dan antilichamen aan tegen stoffen die bij iedereen normaal in de omgeving voorkomen. Deze allergische reactie komt tot uiting in (verergering van het) eczeem of door een astma-aanval. Ook angst en stress kunnen een rol spelen bij een astma-aanval.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Astma-behandeling

 

Het is bekend dat mensen met astma overgevoelig reageren op diverse factoren, zoals koude lucht, prikkelende stoffen (sigarettenrook, stof, dierlijke stoffen) en/of lichamelijke inspanning. Een astma-aanval kan dan ook worden voorkomen door deze factoren zoveel mogelijk weg te nemen.

Dit kan door het vermijden van contact met bijvoorbeeld koude lucht, pollen, katten/hondenharen en huidschilfers en door sanering van deze astmaprovocerende factoren in huis (huisstof, katten/hondenharen en huidschilfers). Daarnaast kan een onderhoudsmedicatie met cromoglicinen (luchtwegverwijdende middelen) worden voorgeschreven.

Bron afbeelding: flickr.com

Terug naar boven

Medicijnen bij astma

De belangrijkste medicijnen bij astma zijn de luchtwegverwijdende middelen, die per inhalator worden toegediend. Luchtwegverwijdende middelen heffen de ademnood bij chronisch astma en een astma-aanval op door de luchtwegen (bronchiën) te verwijden. Tot de inhalatiemiddelen behoren ook de inhalatiecorticosteroïden. Deze middelen hebben een ontstekingsremmende of ontstekingsonderdrukkende werking. Inhalatiecorticosteroïden stabiliseren de werking van het longslijmvlies, de vaatwanden en de celmembranen en verminderen daardoor de bronchiale overgevoeligheid (hyperreactiviteit). Er zijn ook combinaties van inhalatiecorticosteroïden en luchtwegverwijders (zie o.a. Foster® NEXT-haler, Symbicort® en Seretide®).

Terug naar boven

Inhalator-tip

Het gebruik van een inhalator heeft het voordeel dat het middel snel de luchtwegen bereikt. Het is belangrijk om het apparaatje op de juiste wijze te gebruiken. Inhalatiecorticosteroïden hebben als mogelijke bijwerkingen heesheid of een schimmelinfectie in de mond.

Goed spoelen na gebruik
Het is verstandig om na inhalatie de mond goed met water te spoelen (water uitspugen). Ook inhaleren voor de maaltijd of voor het tandenpoetsen kan de kans op bijwerkingen verkleinen.

Terug naar boven

Meer weten over astma

In tegenstelling tot de luchtwegaandoening COPD ontstaat astma meestal al op jonge leeftijd. Kinderartsen noemen baby’s met astma wel eens de ‘happy wheezers’(‘gelukkige piepers’). Deze kinderen vallen op door hun piepende ademhaling, maar ze lijken op deze leeftijd nog niet erg onder hun aandoening te lijden.

Meer weten over Astma? Stel en beantwoord vragen op het subforum Astma.

Terug naar boven

Advertorial

Advertorial

Consumed op facebook

Gezondheidstest

Dossier in beeld

Consumed Nieuwsbrief

Meld je nu aan voor de gratis ConsuMed nieuwsbrief
Technische realisatie door Madicine Media
Some stock images used under license from Shutterstock