Groene groenten – meer chlorofyl

Groene bladgroenten zijn supergezond. Ze zijn de beste bron van (alkalische) mineralen en bevatten veel vezels. Daarnaast zitten ze boordevol chlorofyl, een bouwsteen van het bloed met een reinigende werking (David Wolfe, Eating for beauty). Om dat in voldoende hoeveelheden binnen te krijgen werkt de raw food keuken veel met groentensappen en groene smoothies. Het persen van sappen versnelt het spijsverteringsproces. Met alleen groen spul wordt het een hele opgave om zo’n glas weg te werken, maar met wat appels, citroen, dadels of munt erbij heb je best een goddelijk begin van de dag te pakken. Een goede basis voor een reinigend sapje bestaat uit 1/2 komkommer, 2 stengels bleekselderij en 1 appel. Peterselie, waterkers of spinazie zijn vitaminenbommen die je ook kunt toevoegen. Lekker maken met citroensap, dadels of amandelmelk. Je kunt alles gewoon in een blender doen.

Tip: begin de dag met een groene smoothie

Gefermenteerde groenten – meer goede bacteriën

In gefermenteerde groenten zijn de aanwezige enzymen nog verder ‘verbeterd’ door het fermenteren. Doordat het voedsel in feite is voorverteerd door de enzymen is het voor ons makkelijker verteerbaar. De melkzuurbacteriën (lactobacilli)  in gefermenteerde producten zijn belangrijk in onze darmen. Onze darmflora zit vol met triljoenen bacteriën en idealiter hebben de goede bacteriën de overhand. Maar door bijna al ons eten te koken of te pasteuriseren krijgen we steeds minder goede bacteriën binnen.

Tip: eet regelmatig gefermenteerde producten: zuurkool, miso, yoghurt, kefir

Lees verder >>