Wat zijn kalknagels?

Kalknagels worden veroorzaakt door schimmels die de nagel binnendringen en een infectie veroorzaken. Dit zijn dezelfde schimmels die ook voetschimmel kunnen veroorzaken. De wetenschappelijke benaming van kalknagels is onychomycose. Kalknagels zijn te herkennen aan witgele, groen of bruin verkleurde nagelranden. Uiteindelijk wordt de nagel vaak dik en brokkelig en laat soms geheel of gedeeltelijk los. Een kalknagel gaat dus niet altijd vanzelf over, in sommige gevallen is behandeling noodzakelijk.

Kalknagels kunnen zowel aan de nagels van de tenen als aan de vingernagels voorkomen. Dat laatste is echter zeer zeldzaam. In de meeste gevallen ontstaat een  schimmelinfectie aan de teennagels.

Hoe ontstaan kalknagels?

Schimmels zitten bij iedereen op de huid en dus ook onder de nagelranden. Dat hoeft dan ook geen probleem te zijn, tenzij de schimmel de huid of nagels binnendringt. Wanneer dat gebeurt, ontstaat er na verloop van tijd een infectie.

De schimmels die deze infectie veroorzaken voelen zich met name thuis in vochtige en warme ruimtes, zoals de badkamer, sauna of een kleedkamer in een sporthal of zwembad. Met name beschadigde nagels raken gemakkelijk geïnfecteerd. Het is dus belangrijk om er een goede voethygiëne op na te houden. Zo kun je kalknagels voorkomen.

Andere oorzaken

Een verdikte nagel wordt vaak geassocieerd met een schimmelinfectie, maar schimmel is niet altijd de boosdoener. Een verdikte nagel kan ook wijzen op een groeistoornis door bijvoorbeeld een huidziekte als psoriasis. Soms ontstaat een kalknagel bij oudere mensen of bij mensen met slechte bloedvaten. Er zijn echter ook gevallen waarbij geen duidelijke oorzaak is aan te wijzen.

Zijn kalknagels besmettelijk?

Kalknagels zijn besmettelijk. De schimmel kan worden overgedragen via huidschilfers van mensen (of van een dier) met een schimmelinfectie. Wanneer je eenmaal een schimmelnagel hebt, kan de infectie zich ook verspreiden naar de naastgelegen nagels. Gelukkig heeft niet al het contact met schimmels een infectie tot resultaat. Of er een infectie ontstaat, hangt van verschillende factoren af. In de volgende gevallen heb je een verhoogd risico om een infectie te ontwikkelen:

  • wanneer je nagels beschadigd zijn
  • indien je een lage weerstand hebt door ouderdom, ziekte of chemokuur
  • indien je suikerziekte hebt
<script type="text/javascript"></script> <script type="text/javascript"></script>