Drink jij of iemand in je omgeving veel alcohol? Dan kan het zijn dat je te maken hebt met een alcoholverslaving, oftewel alcoholisme. Een alcoholverslaving is iets dat meestal geleidelijk ontstaat. Je begint met af en toe een drankje voor de gezelligheid, maar na een tijdje neemt de frequentie van het drinken toe. Hoe herken je een alcoholverslaving en hoe kom je er vanaf?

Bij een alcoholverslaving kom je erachter dat je niet meer goed functioneert zonder alcohol. De drank beïnvloedt je gedrag en kan leiden tot bijvoorbeeld werkverzuim, ruzie, geheugenverlies en verwaarlozing. Alcoholverslaving is één van de meest voorkomende vorm van verslaving en vind je terug in alle lagen van de bevolking. Het is een sluipende ziekte die tot zowel lichamelijk- als geestelijk verval kan leiden, met soms zelfs de dood als gevolg.

Lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid van alcohol

Gelukkig zijn er instanties die je van een alcoholverslaving af kunnen helpen. Je kunt bijvoorbeeld een intake inplannen via www.connection-sggz.nl. Op tijd ingrijpen is belangrijk, want je brengt niet alleen jezelf, maar onbewust ook anderen in je omgeving in gevaar, bijvoorbeeld in het verkeer. Bij een alcoholverslaving is het drinken is een gewoonte geworden waar je niet meer mee kunt stoppen. Je bent lichamelijk en/of geestelijk afhankelijk geworden. Lichamelijk afhankelijk ben je wanneer:

  • Je lichaam protesteert op het moment dat je geen alcohol drinkt.
  • Je last krijgt van ontwenningsverschijnselen. Je kunt ontwenningsverschijnselen herkennen aan een angstig en gespannen gevoel, zweetuitbraken, misselijkheid en slecht slapen. Om dit tegen te gaan, ga je alleen maar meer drinken.

Als je geestelijk afhankelijk bent, dan:

  • Voel je je niet meer prettig zonder alcohol, je hebt bijvoorbeeld moeite met jezelf ontspannen, staat niet positief in het leven of bent onzeker over jezelf.
  • Verlang je zo sterk naar alcohol dat je toch gaat drinken, ook al weet je zelf dat je dit beter niet kunt doen.

Een alcoholverslaving herkennen

Op welk moment is het drinken van alcohol nu precies een verslaving? Hoeveel je per dag kunt drinken, verschilt van persoon tot persoon. Maar er zijn een aantal kenmerken waardoor je kunt ontdekken dat je te maken hebt met een alcoholverslaving:

  • Je krijgt lichamelijke problemen.
  • Je verzuimt op je werk.
  • De drinkt om je stemming te veranderen.
  • Je doet steeds pogingen om te minderen of stoppen, maar dat lukt niet.
  • Eén of twee drankjes is niet voldoende.
  • Je krijgt last van ontwenningsverschijnselen.
  • Je krijgt ruzie over drank.

Oorzaken alcoholverslaving

De één is meer vatbaar voor een alcoholverslaving dan de ander. Er zijn een aantal zaken die daarin een rol kunnen spelen. Vaak is het zo dat kinderen van ouders met alcoholproblemen zelf geen alcoholproblemen krijgen, toch loop je als kind van een ouder met een alcoholprobleem wel meer risico dan een ander. Ook je opvoeding en karakter spelen hierin een rol. Wellicht ben je meer gevoelig voor spanningen of heb je te maken met problemen thuis of op het werk. Mensen die te kampen hebben met depressiviteit of een persoonlijkheidsstoornis lopen meer risico op alcoholisme. Ook de omgeving speelt een rol. Drinken je vrienden of familie veel? Dan kan het zijn dat je gezellig mee wilt doen. Als je omgeving makkelijk met alcohol om gaat, ben je zelf veel vatbaarder voor alcoholproblemen of een verslaving.

Schakel hulp in

Plan een intakegesprek in bij Connection SGGZ verslavingszorg en laat hen je helpen. Het aanmelden om te stoppen met drinken is de belangrijkste stap. Ze hebben veel ervaring met het behandelen van verslavingen. Professionele hulp kan onder andere bestaan uit gesprekken met een hulpverlener, deelname aan gespreksgroepen, een opname in een verslavingskliniek of het doorlopen en een internetprogramma.