Misschien hebben je ouders vroeger wel eens het volgende tegen je geroepen: ”niet te lang televisie kijken hoor, anders krijg je vierkante ogen”. Instinctief wist je dat de televisie binnen afzienbare tijd uitgezet zou worden en dat het tijd was om buiten te gaan spelen of naar bed te gaan. Wat de ouders van toen niet wisten was dat we tegenwoordig bijna 24 uur per dag op een scherm zouden kijken. Schermtijd noemen we dat tegenwoordig en zeker mensen die opgegroeid zijn in het tijdperk van bovenstaande kreet vragen zich in veel gevallen af hoeveel schermtijd per dag ze zelf zouden mogen hebben en of dat hetzelfde is voor hun kinderen.

Wat betekent schermtijd?

Toen je ouders bovenstaande kreet riepen bestond het woord schermtijd nog niet. Ze hadden ergens de klok horen luiden dat een te veel aan televisie kijken (want dat was het enige wat er met een beeldscherm was in die tijd) niet goed voor je zou zijn. Hoe het echter precies zat, kon niemand je vertellen. Inmiddels is het woord schermtijd in het leven geroepen wat letterlijk betekent hoeveel tijd je, in minuten en/of uren, je achter een scherm kon besteden. Hoewel veel mensen hier nog steeds de associatie televisie bij hebben, vallen hier echter ook de smartphone, de laptop of computer een fototoestel en een spelcomputer hieronder. Hoe meer tijd je besteed aan deze apparaten hoe hoge je schermtijd.

Hoe veel uur gamen per dag?

Onder schermtijd valt dus ook gamen. Het is dan ook logisch dat veel mensen zich afvragen of het gezond is om na een lange dag werken, en in veel gevallen op een beeldscherm kijken, ’s avonds ook nog eens een potje te gamen als ontspanning. Daarnaast vragen veel ouders zich af hoeveel uur gamen per dag gezond of ok is. Daarom zijn er richtlijnen opgesteld. We zetten ze hieronder voor je op een rijtje:

  • Kinderen jonger dan 2 jaar: 5 minuten
  • Kinderen tussen de 2–4 jaar: 30 minuten
  • Kinderen tussen de 4–8 jaar: 1 uur
  • Kinderen tussen de 8–10 jaar: 1,5 uur
  • Kinderen tussen de 10–12 jaar: 2 uur
  • Kinderen ouder dan 12 jaar: 3 uur

Zoals gezegd, dit zijn richtlijnen. Het wil dus niet zeggen dat als jij (of je kind) een keertje 5 tot 8 uur aan het gamen bent, dit meteen schadelijk voor je is of dat je per direct last hebt van een gameverslaving. Deskundigen spreken van een gameverslaving wanneer je gedurende minstens een half jaar iedere dag minimaal 3 uur aan het gamen bent.

Gevolgen te veel schermtijd en te veel gamen

Misschien vraag je je af wat en of er gevolgen zijn van te veel schermtijd en te veel gamen. Onderzoek heeft aangetoond dat een teveel aan schermtijd kan zorgen voor vermoeide en branderige ogen, hoofdpijn, wazig zien, rug en nekklachten, slaapproblemen en ga zo maar door.

De gevolgen van te veel gamen kunnen zelfs nog groter zijn. Zoals aangegeven heb je echt niet meteen een gameverslaving als een keertje wat langer aan het gamen bent maar verandert dit gamegedrag zo langzamerhand naar meerdere dagen per week of iedere dag, dan kan het de aanloop naar een heel ander verhaal aan het worden zijn. Het is dan belangrijk om jezelf of je kind duidelijke grenzen te stellen over hoelang je mag gamen per dag en je hier ook strikt aan te houden.

Wees je er van bewust dat een gameverslaving meer kapot kan maken dan je lief is, net zoals een drank of drugsprobleem dat kan. Heb jij het vermoeden dat je een gameverslaving hebt of denk je dat iemand in je omgeving dit heeft? Wacht dan niet langer en zoek hulp.