Er is sprake van een gameverslaving als je niet meer kunt stoppen met gamen. Veel mensen zien het gamen als een leuke hobby. Als het gamen leuk, gezellig of leerzaam is, hoeft het gamen geen enkel probleem te vormen. Dit wordt anders als het gamen niet meer onder controle is en er problemen ontstaan doordat er zeer veel gegamed wordt. Er zijn gevallen waarin het gamen wordt gezien als een manier om problemen te ontvluchten maar er zijn ook situaties waarbij het gamen zelf juist de problemen veroorzaakt. Merk jij dat je een onbedwingbare behoefte hebt om te gamen? Dan is het zeker aan te raden om je hier eens in te verdiepen.

De populariteit van het gamen

De populariteit van het gamen is de laatste periode sterk toegenomen. Uiteraard is dit deels toe te schrijven aan de digitalisering van de maatschappij en de toegenomen mogelijkheden op game gebied. De moderne games zijn veel geavanceerder dan in het verleden het geval was en bieden daardoor een zeer realistische game ervaring. Het gamen zorgt voor ontspanning en uitdaging. Daarnaast kan er door te gamen even afstand worden genomen van de dagelijkse realiteit. Bijkomstig voordeel (maar meteen ook een nadeel in dit geval) is dat het gamen tegenwoordig locatie onafhankelijk is. Je kunt bijvoorbeeld ook op een smartphone en/of tablet gamen  

Naast het bovenstaande kan het gamen in zekere zin ook als een nuttige tijdsbesteding worden gezien. Het gamen kan het brein stimuleren en draagt bij aan een goede hand-oog coördinatie en fijne motoriek. Daarnaast kan het gamen de creativiteit en het ruimtelijke inzicht vergroten. 

De populariteit van het gamen komt ook tot uiting omdat hierdoor makkelijk online vriendschappen gesloten kunnen worden. Het is op deze manier immers heel eenvoudig om in contact te komen met personen die dezelfde interesses hebben. De populariteit van het gamen kent ook een zorgwekkende keerzijde. Er is immers een zeer dunne lijn ontstaan tussen het fanatiek gamen en een problematisch gamegedrag. Een gameverslaving is hierdoor een stuk lastiger te ontdekken dan in het verleden het geval was.

Wanneer is iemand verslaafd aan gamen?

Iemand is verslaafd aan gamen als deze persoon niet meer kunt stoppen met gamen en hierdoor problemen ontstaan met betrekking tot school/studieprestaties, werk, financiën of in het sociale leven. Een gameverslaving komt tot uiting door het dwangmatig en obsessief bezig zijn met gamen. Er is in dat geval geen balans meer tussen het gamen en andere activiteiten en het is voor de betreffende persoon niet meer mogelijk om zonder hulp het gamen te minderen. 

Het is goed om te benadrukken dat een gameverslaving niet direct betrekking heeft op het aantal uren dat een game gespeeld wordt maar meer op de manier waarop de betreffende gamer omgaat met de afspraken die hierover gemaakt zijn. Als deze persoon met zichzelf of met anderen heeft afgesproken om een bepaald aantal uren te gamen en hij of zij slaagt er steeds maar niet in om zich hieraan te houden, kan er sprake zijn van een gameverslaving.    

Hoe gevaarlijk is een gameverslaving?

Het is goed om te realiseren hoe gevaarlijk een gameverslaving (in de volksmond ook wel een computerverslaving genoemd) daadwerkelijk is. Zoals aangegeven kan een gameverslaving zeer ontwrichtend zijn voor zowel de betrokkene zelf als diens omgeving. Het gamen gaat voor een verslaafde immers boven alles. Een gameverslaving kan daarnaast leiden tot lichamelijke en psychische klachten zoals (chronische) hoofdpijn, eenzaamheid, depressie, slapeloosheid, agressie, opstandigheid, problemen met het onderhouden van persoonlijke relaties en een drugsverslaving. Daarom is het verstandig om je te wenden tot een professional en/of te kiezen voor een behandeling bij een gameverslaving. Heb jij het vermoeden dat je een gameverslaving hebt of denk je dat iemand in je omgeving dit heeft? Wacht dan niet langer en zoek hulp.