Uitgebreid
Zoek in alles
Of zoek in een categorie
Ziektebeelden Zelftesten
Medicijnen Nieuws
Bijsluiters Overig

Minder aderverkalking door stimuleren van kou


Geplaatst op 15 mei 2017
Het stimuleren van bruin vet door kou of door bepaalde medicijnen leidt tot minder slagaderverkalking. Actief bruin vet verlaagt niet alleen het slechte cholesterol, het zorgt ook voor meer en beter werkend HDL, het goede cholesterol.


Onderzoekers in de groep van professor dr. Patrick Rensen van het LUMC activeerden bruin vet door kou en met bepaalde medicijnen. Ze ontdekten dat slagaderverkalking in de bloedvaten hierdoor afnam. Het goede cholesterol, het HDL, nam toe en daarbovenop werkte het aanwezige HDL ook beter. Het kon daardoor meer cholesterol afvoeren naar de lever, dat daarna terecht komt in de ontlasting. Het onderzoek is gesteund door de Hartstichting.
Dat actief bruin vet voor minder slagaderverkalking kan zorgen, was al langer bekend. Zo was al eerder ontdekt dat activatie van bruin vet het slechte cholesterol in ons bloed (LDL en VLDL) kan verminderen. De huidige resultaten laten zien dat actief bruin vet niet alleen slagaderverkalking kan terugdringen door het slechte cholesterol te verlagen, maar ook door HDL te verhogen en te verbeteren. Dit biedt aanknopingspunten voor nieuwe behandelingen tegen slagaderverkalking.
het onderzoek werd gedaan bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en andere onderzoeksinstituten uit Europa en Amerika. De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications.