Minder sterfte door pacemaker in 3D

Cardiologen hebben in het UMC Utrecht voor het eerst bij mensen die kampen met hartfalen een pacemaker met behulp van 3D-beeld geïmplanteerd. De verwachting is dat met deze techniek een pacemaker voortaan effectiever zal zijn. Daarbij kan het leiden tot minder ziektelast en sterfte.

Hartfalen kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een hartinfarct, hoge bloeddruk of hartritmestoornissen. Ongeveer 35 procent van de mensen met hartfalen komt in aanmerking voor Cardiale resynchronisatietherapie (CRT). Bij deze behandeling wordt een speciaal type pacemaker geplaatst. De plaatsing is heel complex, waardoor de behandeling bij 30 tot 45 procent van de mensen met hartfalen niet werkt.

Cardioloog dr. Mathias Meine: "Nu we de verschillende gebieden van het hart optimaal in beeld kunnen brengen, zal door een nauwkeuriger plaatsing van de stimulatiedraden bij meer patiënten de pacemaker in één keer goed werken. Ook duurt de procedure minder lang omdat we de draden direct op de juiste plekken kunnen plaatsen."