Kleinere praktijk, meer tijd van huisarts

Huisartsen hebben het drukker dan ooit en de wachtkamers zitten overvol. Huisartsenpraktijken moeten daarom drastisch verkleinen, vindt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). Alleen dan kan er meer tijd worden vrijgemaakt voor de patiënt en het vernieuwen van de zorg.

Huisartsen zijn nu met name uren kwijt aan de administratie en andere taken die ze erbij hebben gekregen. In de aankomende jaren zouden huisartsen hun praktijk moeten verkleinen en naar 1800 patiënten per huisarts gaan in plaats van de norm van 2168 patiënten, zegt LHV-woordvoerster Marieke ten Dam in reactie op een artikel in Trouw. Het gemiddelde aantal patiënten per huisarts is in de werkelijkheid namelijk nog veel hoger. Al verschilt dat per regio of stad, aldus Ten Dam.
Door de hoge werkdruk hebben huisartsen niet uitgebreid meer de tijd voor de patiënt en de ontwikkeling van nieuwe initiatieven, terwijl daar wel geld voor is. De LHV gaat onderzoeken hoe huisartsenpraktijken stap voor stap kunnen verkleinen. Ten Dam: ?Het allerbelangrijkst is dat huisartsen weer tijd krijgen voor de dagelijkse zorg in de praktijk en weer meer plezier in hun werk krijgen.?