Vitamine- en mineralentekorten bij topsporters

Veel topsporters in Nederland hebben minder vitamines en mineralen in hun basisvoeding dan aanbevolen.

Uit onderzoek van Floris Wardenaar (Wageningen Universiteit) blijkt dat topsporters betere voedingskeuzes moeten maken en een laaggedoseerde multivitamine zouden moeten gebruiken om te voldoen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden vitamines en mineralen.
Uit het onderzoek bleek dat de voedingsinname van wedstrijdatleten maar beperkt verschilt met die van de gemiddelde bevolking, terwijl atleten lichamelijk zeer actief zijn en hun dagindeling wordt bepaald door trainingsprogramma?s en wedstrijden.

Om optimale prestaties te leveren en goed te herstellen, zijn een goede energie- en voedingsinname belangrijk. Een goede basisvoeding, al dan niet aangevuld met sportvoedingsproducten en voedingssupplementen kan, bij juist gebruik, ook het risico op gezondheidsproblemen verkleinen. In de praktijk blijkt dat veel atleten er moeite mee heeft te voldoen aan de voedingsaanbevelingen. Sporters die voedingsbegeleiding hebben ontvangen van een sportdiƫtist of sportvoedingskundige maken doorgaans betere keuzes.