Verband auto-immuunziekten en dementie

Mensen met een auto-immuunziekte, hebben mogelijk meer kans op het ontwikkelen van dementie. Dat melden onderzoekers in het vakblad Journal of Epidemiology & Community Health.

Uit het onderzoek kwam naar voren dat mensen met een auto-immuunziekte 20 procent meer kans hebben m dementie te krijgen. Van de 25 auto-immuunziekten die in de analyse zijn opgenomen, lieten achttien daarvan een significant verband zien met de kans op dementie. Hieronder vielen onder meer de ziekte van Addison (verhoogd risico van 48 procent), MS (bijna een verdubbeling van het risico) en psoriasis (29 procent). Alleen bij MS was het verband met dementie aanzienlijk meer zichtbaar bij mannen dan bij vrouwen. Dit verband bleef, nadat de patiënt in het ziekenhuis werd opgenomen, in veel gevallen voor vijf jaar of langer significant. Het type dementie was niet bij alle patiënten bekend, maar het risico op Alzheimer bleek 6 procent hoger en dit geldt voor 28 procent in het geval van vasculaire dementie.

De onderzoekers analyseerden gegevens van patiënten die in het ziekenhuis werden opgenomen vanwege een auto-immuunziekte, zoals MS of coeliakie. Tijdens de periode 1998 tot 2012 ging het om 1,8 miljoen mensen van wie hun medische gegevens zijn onderzocht. Nader onderzoek moet de conclusie nog bevestigen.