Gebruik sensor vermindert hypo?s

Er wordt een forse daling van het aantal 'hypo's' ervaren onder diabetespatiënten die gebruik maken van een meetsysteem met een sensor om hun bloedsuikerspiegel te bepalen. Dit meetsysteem is in plaats van een vingerprik. Dat blijkt uit de mondiale gegevens van bijna 51.000 gebruikers van het meetapparaat, schrijft de Telegraaf.


Het meetsysteem bestaat uit een kleine sensor die op de huid wordt gedragen en waarvan de waarde wordt gescand met een reader of een app op de telefoon. Bij de groep die gebruikmaakt van de sensor is sprake van een daling met 38 procent van hypoglykemie (te lage bloedsuikerspiegel) en een daling met 19 procent van hyperglycemie (te hoge bloedsuikerspiegel). Voor mensen met diabetes is het voordeel dat met de sensor niet meer hoeft worden geprikt en dat de bloedsuikerspiegel vaker gedurende de dag kan worden gemeten.
Als de bloedsuikerwaarde van een diabetespatiënt te laag is, ontstaat er een 'hypo', waarbij hartkloppingen, vermoeidheid, duizeligheid, verminderd zicht, veranderd humeur of een slechter concentratievermogen kunnen optreden.

De Nederlandse Diabetes Federatie is een richtlijn aan het ontwikkelen wanneer voor welke patiënt het scansysteem zin heeft. De kans is dan groot dat het apparaat voor vergoeding vanuit het basispakket in aanmerking komt. In omringende landen zoals bijvoorbeeld België, Duitsland en Frankrijk gebeurt dit al.