Koken geeft hoge concentratie fijnstof

Het braden van vlees en het wokken van groente blijkt veel fijnstof te genereren. Na het koken blijft de fijnstof vaak nog uren in de keuken of woonkamer hangen. Dat blijkt uit onderzoek van TNO in negen woningen. De impact op de gezondheid is onduidelijk.

Momenteel is alleen informatie over de effecten van fijnstof in de buitenlucht. Bij voorkeur worden kookdampen afgevangen met een afzuigkap. In een aantal onderzochte huizen was de afzuigcapaciteit volgens TNO echter onder de maat. Het onderzoeksinstituut pleit er dan ook voor om de ontwerpcapaciteiten voor keukenafzuiging in de bouwregelgeving te herzien. Dat zou met name moeten gebeuren in goed geïsoleerde huizen, waar fijnstof urenlang kan blijven hangen. Oplossingen zouden kunnen zitten in efficiëntere afzuigkappen en meer afzuigcapaciteit door ruimere afvoerbuizen.

Fijnstof is een ingewikkelde mix van vaste en vloeibare deeltjes in de lucht. Deeltjes die kleiner zijn dan 10 micrometer kunnen worden ingeademd. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat blootstelling aan fijnstof schade aan longen, hart en vaten kan veroorzaken.