Slecht cholesterol heeft invloed op ernst artrose

Te veel LDL-cholesterol, het ?slechte? cholesterol genoemd, heeft invloed op de ernst van artrose. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Dit cholesterol veroorzaakt namelijk, na verandering door een reactie met zuurstof (oxidatie), ontstekingen, kraakbeenschade en extra botvorming bij mensen met artrose.

Artrose is een reumatische aandoening waarbij het kraakbeen in de gewrichten dunner en zachter wordt. Dat zorgt voor pijn en stijfheid. Hoewel vaak naar slijtage wordt gewezen als oorzaak, lijkt het meer te liggen aan ontstekingsprocessen.Ook hoge cholesterolwaardes zouden meespelen.

Het onderzoek is uitgevoerd bij muizen die een cholesterolrijk dieet kregen en muizen die van nature hoge cholesterolwaardes hebben. De onderzoeker injecteerde LDL of geoxideerd LDL in de gewrichten van muizen. Vooral geoxideerd LDL bleek te zorgen voor verschijnselen van artrose. Beide groepen muizen ontwikkelden extra botvorming in het door artrose aangedane gewricht. Bepaalde afweercellen, macrofagen, bleken verantwoordelijk voor de extra aangroei van bot. Andere cellen lijken onder invloed van geoxideerd LDL ontsteking en kraakbeenschade te veroorzaken.